Rusland må ændre adfærd i Ukraine før EU-sanktioner hæves

Sanktioner forlænges frem til 2017, fordi Rusland ikke leverer fremskridt i fredsproces i Ukraine.

Aftalen i Minsk i februar 2015 blev indgået for at stoppe den prorussiske opstand i det østlige Ukraine. (Foto: STRINGER © Scanpix)

EU siger i en officiel erklæring fredag, at økonomiske sanktioner mod Rusland fortsætter frem til 31. januar 2017.

Beslutningen var ventet blandt de fleste iagttagere, efter at EU har opfordret til mere fremgang med fredsprocessen i det østlige Ukraine.

- Efter at have vurderet gennemførelsen af aftalerne fra Minsk beslutter Rådet hermed at forny sanktionerne i yderligere seks måneder - frem til den 31. januar 2017, hedder det i erklæringen fra de europæiske regeringers ministerråd.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, lagde i sidste måned afstand til et tysk udspil, der lagde op til en udfasning af sanktionerne mod Moskva.

- Det er min vurdering, at de økonomiske sanktioner ikke bør ophæves, før Rusland har ændret adfærd. Jeg mener, at der er bred enighed om dette i EU, sagde Stoltenberg i begyndelsen af juni.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, havde kort forinden sagt, at sanktionerne ville blive udfaset, hvis der sker mærkbar fremgang i fredsprocessen i Ukraine.

Steinmeier anklagede samtidig Nato for "krigsophidselse" med en omfattende militærøvelse i Polen og Baltikum.

Aftalen i Minsk i februar 2015 blev indgået for at stoppe den prorussiske opstand i det østlige Ukraine.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter