Rusland og Ukraine vil indføre våbenhvile inden årets udgang

Parterne blev på mandagens møde også enige om en 'alle for alle'-fangeudveksling.

Putin (yderst th) og Ukraines relativt nye præsident, Volodymyr Zelenskyj (yderst tv), mødtes mandag i Paris i et nyt forsøg på at løse konflikten i det østlige Ukraine. I midten ses Angela Merkel og Emmanuel Macron. (Foto: pool © Scanpix)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans ukrainske kollega, Volodymyr Zelenskyj, er enige om at forpligtige sig til en omfattende våbenhvile i det østlige Ukraine inden årets udgang.

Det oplyser de to i en fælles meddelelse efter et topmøde i Paris mandag om fred i Ukraine.

Putin mødte i Paris for første gang Ukraines relativt nye præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et nyt forsøg på at løse konflikten i det østlige Ukraine.

Enige om fangeudveksling

Parterne blev på mandagens møde også enige om en "alle for alle"-fangeudveksling inden årets udgang.

- Parterne forpligtiger sig til en fuldstændig og omfattende implementering af en våbenhvile inden udgangen af 2019, står der i meddelelsen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der har krævet et langt tilløb for at holde dagens møde mellem lederne af Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland - den såkaldte Normandiet-kvartet. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Ved topmødet mandag havde både Putin og Zelenskij først separate bilaterale møder med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Forud for mødet var der ikke ventet nogen omfattende aftale om fred. Men diplomater håbede, at der ville blive taget skridt mod mere tillid og et grundlag for en fortsat fredsproces, skriver nyhedsbureauet AFP.

Anspændt forhold siden annektering

Demonstranter fulgte topmødet via livetransmission foran præsidentboligen i Kiev. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Scanpix)

Rusland havde på forhånd sendt signaler om, at landet var parat til at forhandle med Zelenskyj, som russerne har kaldt "sympatisk" og "seriøs".

Forhandlingerne tager udgangspunkt i en fredsplan fra et møde i Minsk i 2015.

Siden Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen, har forholdet mellem Rusland og Ukraine været særdeles anspændt.

Men Ukraines præsident, der er tidligere komiker, sagde ved sin indsættelse efter at være blevet valgt i maj, at han vil fokusere på striden i øst, hvor omkring 13.000 mennesker har mistet livet.