Rusland om spionsigtet nordmand: En 'ubehagelig' sag

Russerne har sigtet en 62-årig nordmand for spionage, efter han blev pågrebet med 3.000 euro i kontanter.

Nordmanden sidder for tiden varetægtsfængslet i højsikkerhedsfængslet Lefortovo i Moskva. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Sagen om den 62-årige nordmand, som de russiske myndigheder tidligere på måneden valgte at anholde og sigte for spionage, er bestemt ikke ønskværdig.

Men når det er sagt, kommer den næppe til at få alvorlige konsekvenser for forholdet mellem Rusland og Norge.

Det er meldingen fra det russiske udenrigsministerium, som for første gang har valgt at kommentere den omstridte spionsag, der for tiden optager de norske medier.

- Jeg mener bestemt ikke, at sagen er et stort slag for de bilaterale forhold (mellem Norge og Rusland, red.), sagde Maria Zakharova, som er talskvinde for Ruslands Udenrigsministerium, under et pressemøde i går.

- Vi udvikler forbindelserne til Norge på flere forskellige områder, og sådan nogle ting sker. Det er ubehageligt, men vores lands love indeholder passende foranstaltninger i denne sag, sagde hun ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Hemmelige dokumenter om flåden

Nordmanden blev anholdt af det russiske sikkerhedspoliti, FSB den 5. december, mens han befandt sig den russiske hovedstad, Moskva, for at besøge nogle forhenværende kolleger.

Nordmanden, som frem til 2014 arbejdede som grænseinspektør på grænsen mellem Norge og Rusland, var ifølge de russiske myndigheder ankommet til landet på et turistvisum.

Men ifølge FSB arbejdede han i virkeligheden for den norske efterretningstjeneste.

Og han skulle angiveligt have modtaget hemmelige dokumenter om den russiske flåde fra den tidlige russiske politimand Aleksej Zjitnjuk, som i dag sidder fængslet, sigtet for forræderi.

Dokumenterne skulle nordmanden efterfølgende have videregivet til både de norske myndigheder og den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Den 6. december blev Frode Berg sigtet for spionage, og han sidder lige nu varetægtsfængslet i højsikkerhedsfængslet Lefortovo i Moskva.

Straffe Norge

Nordmanden har selv afvist alle anklagerne, som kan give ham op til 20 års fængsel, og han mener, at han er blevet sat i en fælde.

Da han blev anholdt, havde han 3.000 euro i kontanter på sig.

Det var penge, som en norsk bekendt havde bedt ham om at aflevere til en person i Moskva, og den 62-årige nordmand havde ifølge sin norske forsvarer, Brynjulf Risnes, ikke fundet tjenesten mistænkeligt.

- Vi mener, det er åbenlyst at FSB kendte til dette, og at de ventede på ham i Moskva, udtalte Brynjulf Risnes tidligere på ugen til norske NRK.

Forsvarsadvokaten mener, at Rusland med sagen prøver at straffe Norge, som det har haft et anstrengt forhold til, siden russerne valgte at annektere den ukrainske halvø Krim i 2014.

Klage over fængsling

Norge har blandt andet været med til at implementere sanktioner mod Rusland, og ifølge DR’s Ruslands-korrespondent, Mathilde Kimer, er det ikke første gang, at russerne straffer Norge politisk.

- Tidligere i år blev en norsk journalist eksempelvis smidt ud grundet politiske motiver fra Ruslands side. Man ville gerne hævne andre politiske beslutninger truffet af Norge, fortalte Matilde Kimer tidligere på måneden.

Hum betegnede samtidig sagen som "opsigtsvækkende".

- Det er ikke hver dag, at de russiske myndigheder fanger og anklager udenlandske statsborgere for spionage, endsige ikke russiske statsborgere, sagde hun.

Den norske regering har dog endnu ikke udtalt sig om spionagesigtelsen mod nordmanden, der indtil videre skal sidde varetægtsfængslet indtil den 5. februar næste år.

Han har kæret varetægtsfængslingen, men sagen tages først op efter nytår.

Maria Zakharova fra det russiske Udenrigsministerium understregede under pressemødet, at nordmanden har adgang til blandt andet juridisk bistand og oversættelseshjælp.

- Vi har ikke fået nogle klager fra den varetægtsfængslede, sagde hun.

Facebook
Twitter