Rusland om USA's udvisning af diplomater: Provokerende og ødelæggende

Modsvaret fra Rusland vil været en lignende handling og vil ske de kommende dage.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, kalder skridtet fra EU-landene og USA og Canada for uvenligt og lover en reaktion fra Rusland. (Foto: pool © Scanpix)

En forkert beslutning.

Sådan lyder det fra den russiske ambassadør i Washington, Anatoly Antonov, efter USA’s beslutning om at udvise 60 russiske diplomater fra landet.

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA kalder Antonov beslutningen forkert og ødelæggende for det, der måtte være tilbage af forholdet mellem USA og Rusland, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Han fastslår samtidig, at Rusland vil komme med en tilsvarende reaktion til de enkelte lande over de kommende dage.

Det russiske udenrigsministerium kalder handlingen for provokerende og konfrontatorisk og advarer om, at det kan føre til en eskalering af situationen.

Talsmand for Vladimir Putin, Dmitry Peskov, siger, at det er præsidenten, som træffer den endelige afgørelse om, hvordan Rusland vil reagere.

Ud over at udvise diplomater har USA også valgt at lukke et russisk konsulat i byen Seattle, og beslutningen kommer som en del af en koordineret støtteaktion til Storbritannien efter giftangrebet på en tidligere russisk spion i den britiske by Salisbury i begyndelsen af marts.

Storbritannien har fastslagt, at det er 'højst sandsynligt', at det er Rusland, som står bag angrebet, mens både præsident Vladimir Putin og den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har afvist anklagerne.

Tværtimod har Storbritannien ikke formået at vise nogen form for beviser for, at Rusland skulle have været involveret i angrebet, har det gentagne gange lydt fra Moskva.

Storbritannien valgte for 14 dage siden at udvise 23 russiske diplomater, og et tilsvarende antal britiske diplomater er blevet sendt ud af Rusland.

I alt har 16 EU-lande samt Canada, USA, Ukraine, Norge og Albanien besluttet sig for at sende russiske diplomater ud af landet, heriblandt Danmark, som udviser to diplomater.

Listen over lande, som udviser diplomater er:

  • USA udviser 60 diplomater og lukker det russiske konsulat i Seattle.

  • Ukraine udviser 13 diplomater

  • Lande, der udviser fire diplomater: Frankrig, Tyskland, Polen og Canada

  • Lande, der udviser tre diplomater: Tjekkiet, Litauen, Molodva

  • Lande, der udviser to diplomater: Danmark, Holland, Italien, Albanien, Spanien, Australien

  • Lande, der udviser en diplmoat: Letland, Ungarn, Rumænien, Finland, Sverige, Norge, Irland, Makedonien, Montenegro.

  • Estland udviser den russiske forsvarsattaché, mens Kroatien udnævner en diplomat som 'persona non grata'(opdateret 28. marts 2018)