Rusland på vej til at annektere ukrainsk region: 'Det er selvfølgelig rent skuespil'

Ifølge seniorforsker Flemming Splidsboel minder begivenhederne i Kherson om det, vi så med annekteringen af Krim-halvøen i 2014.

Kherson ligger ud til floden Dnepr og kan, muligvis, blive annekteret af Rusland i den nærmeste fremtid. (Foto: ANDREY BORODULIN © Ritzau Scanpix)

Kherson-regionens borgere kan godt begynde at gøre sig klar til at hoppe til stemmeurnerne.

Vicelederen af den pro-russiske militær-civile administration i Kherson, Kirill Stremousov, siger tirsdag, at man agter at tilslutte sig Rusland.

- Kherson-regionen har til hensigt at tiltræde Rusland i den nærmeste fremtid og blive dens fuldgyldige bestanddel, siger Stremousov til det russiske nyhedsbureau Tass.

Han fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at først skal der genoprettes ro og orden i regionen, og så vil man planlægge en folkeafstemning derefter.

Men ifølge Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på især forholdene i det postsovjetiske rum, vil udfaldet af en folkeafstemning være "helt uacceptabelt".

I lyset af det, der er sket siden Ruslands invasion af Ukraine, kan vi ikke stole på resultatet af en folkeafstemning i Kherson, påpeger han.

Flemming Splidsboel fastslår, at Kherson-regionens militær-civile administration, som er blevet indsat af Rusland, følger en nøje konstrueret drejebog.

- De følger en russisk drejebog, og jeg ser for mig, at de nærmest har en mappe med alle de ting, de skal gøre, og jeg ser nærmest et nyt skridt hver eneste dag i de russiske medier.

- Målet er at få inkorporeret Kherson i selve Rusland. Det er det ingen tvivl om, og det er meget tydeligt. Det er man i gang med at forberede, og det er selvfølgelig rent skuespil. Det er opsat det hele, siger Flemming Splidsboel.

Nyt skridt fra drejebogen hver dag

Han siger, at han nærmest hver dag ser endnu et skridt blive taget mod at inkorporere Kherson-regionen i Rusland. Der var det russiske flag på administrationsbygningen, omlægningen til russiske rubler som møntfod parallelt med den ukrainske hryvnia og russisk undervisningsmateriale.

I weekenden lukkede Kherson grænsen til de ukrainsk kontrolerede områder, fortalte Kirill Stremousov til det russiske medie RIA ifølge CNN, og The Guardian beskrev, hvordan internettet i regionen nu er omlagt til at være forbundet til det russiske.

Et sovjetisk sejrsflag vajer højt over et mindesmærke for Anden Verdenskrig i Kherson. (Foto: ANDREY BORODULIN © Ritzau Scanpix)

Kherson var den første store by i Ukraine, der kom under russisk kontrol. Lynhurtigt derefter blev den regionale ledelse skiftet ud med en pro-russisk.

Den pro-russiske ledelse følger så drejebogen til punkt og prikke, og på den måde bliver Kherson gradvist inkorporeret i Rusland.

- Det er meget smart og dygtigt, men også superkynisk, at man gør det på den måde, at man uden at fortælle de russiske nyhedsbrugere, hvad der er sket, siger, at myndighederne i Kherson anmoder om eksempelvis en militærbase eller at blive inkorporeret i Rusland. Det er helt klart det, der er i gang, siger Flemming Splidsboel.

Paralleller til Krim

Flemming Splidsboel påpeger, at det var den samme drejebog, der var i spil, da Rusland i 2014 annekterede Krim. Først besatte man området, så afholdt man folkeafstemning i de to regioner på halvøen, Krim og Sevastopol, og siden ratificerede som russiske ifølge Rusland selv.

Det er dog ikke bredt anerkendt i FN, at Krim er russisk. Ved folkeafstemningerne i henholdsvis Krim og Sevastopol var ja-sigerne til at tilslutte sig Rusland på 97 og 95 procent. Under 20 lande har anerkendt Krim-halvøen som russisk.

Det er umiddelbart den drejebog, som nu bliver udfoldet igen, denne gang i Kherson, påpeger Flemming Splidsboel.

- Det er ved at ske en udvikling, som måske minder om det, vi har set på Krim, trukket lidt mere ud, men stadig meget hurtigt, siger han.

Flemming Splidsboel understreger, at det sker via tvang. Kherson-regionens eventuelle tilslutning til Rusland vil først og fremmest have ideologisk værdi, vurderer han.

- Værdien er først og fremmest noget ideologisk. Der er et historisk element i at få det ind. Det er et tidligere russisk område, som Putin tænker, at det vil han kæmpe for og betale en høj pris for at få. Det er nok det primære. Desuden er det forbundet til Krim, siger Flemming Splidsboel.