Tema Krigen i Syrien

Rusland sætter spørgsmålstegn ved syrisk våbenhvile

USA bevæger sig på grænsen mellem kriminel uagtsomhed og et ledtog med IS-terrorister, mener Rusland.

Kampe har i årevis stået på mellem IS og det syriske regime i Deir al-Zor i det østlige Syrien. Her spiller drenge fodbold i byen tilbage i februar. (Foto: KHALIL ASHAWI © Scanpix)

Planen for den skrøbelige våbenhvile, der trådte i kraft i Syrien mandag aften efter lange forhandlinger mellem Rusland og USA, er nu i risiko for at kollapse.

Det siger det russiske udenrigsministerium, ifølge Reuters, i en meddelelse, efter et luftangreb fra den amerikanskledede koalition har dræbt 82 syriske regimesoldater.

Angrebet var rettet mod Islamisk Stat, og da russiske embedsmænd gjorde koalitionen opmærksom på, at det altså skød på Ruslands allierede, den syriske regeringshær, ophørte det. USA siger, at det orienterede Rusland om det område, koalitionen ville angribe i, uden at blive mødt af protester fra Rusland.

Det afviser det russiske udenrigsministerium, der tværtimod siger, at koalitionens angreb "bevæger sig på grænsen mellem kriminel uagtsomhed og et direkte ledtog med Islamisk Stat-terrorister", skriver Reuters.

Ifølge Rusland er hændelsen et resultat af Washingtons "stædige afvisning" af at samarbejde med Moskva i kampen mod Islamisk Stat og "andre terrorist-grupper" som den islamisktiske gruppe Jabhat Fatah al-Sham, den tidligere al-Nusra-front.

USA: Drop spil for galleriet

Luftangrebet ramte byen Deir al-Zor i det østlige Syrien, hvor IS og det syriske regime i årevis har kæmpet mod hinanden. Luftangrebet var rettet mod byens lufthavn, hvor syriske soldater altså opholdt sig. To F-16 og to A-10-fly foretog operationen, og koalitionspartneren Australien har erkendt at have deltaget i angrebet og kondoleret til familier til dræbte soldater.

Hændelsen fik Rusland til umiddelbart at indkalde til hastemøde i FN's Sikkerhedsråd i går aftes, mens USA's FN-ambassadør, Samantha Power, kaldte det "et mediestunt".

- Rusland må virkelige standse dets jagt på billige point, dets spil for galleriet og stunt og fokusere på det, der betyder noget, hvilket er implementeringen af det, vi i god tro forhandlede med dem, sagde hun ifølge Reuters.