Rusland sender mindre gas til Europa og mere til Tyrkiet

Tyrkiet er nu Gazproms næststørste kunde, og Rusland ønsker på sigt at føre EU-gasleverancer uden om Ukraine.

Europa får dækket omkring en tredjedel af kontinentets behov via gasleverancerne fra Rusland. (Foto: © PATRIK STOLLARZ, Scanpix)

Rusland eksporterer mindre gas til Europa, hvor russerne er underlagt en stribe sanktioner på grund af konflikten i Ukraine, mens gaseksporten til Tyrkiet øges.

I løbet af 2014 har selskabet Gazprom øget eksporten til Tyrkiet med 2,3 procent til 27,3 milliarder kubikmeter, hvilket betyder, at Tyrkiet nu indtager en position som den næststørste modtager af russisk gas.

Modsat har selskabet eksporteret mindre gas til Tyskland og Italien, som hidtil har været de to største modtagere. Tyskland er fortsat Gazproms største kunde i udlandet, men eksporten faldt 3,7 procent til 38,7 milliarder kubikmeter i fjor.

Eksporten til Italien faldt i samme periode med 14,4 procent til 21,6 milliarder kubikmeter.

Kontrakt udløber i 2019

Europa får dækket omkring en tredjedel af kontinentets behov via gasleverancerne fra Rusland.

Leverancerne går via Ukraine, og russiske planer om at søge andre veje til de europæiske storkunder har lange udsigter. Gazprom har sagt, at Europa ikke vil modtage mere gas via Ukraine, når de nuværende kontrakter udløber i 2019.

Rusland har planer om en hovedkanal af gasrør under Sortehavet mod Tyrkiet.

Gazprom har foreslået, at EU anlægger en forbindelse til det tyrkiske knudepunkt, så man kan skabe en forbindelse uden om den tidligere sovjetrepublik.

Uenige med Ukraine om gas

Rusland og Ukraine har fortsat et udestående omkring gas, men de to lande er ikke enige om størrelsen på den kolossale gæld, som ukrainere har oparbejdet. Ukraine er dybt afhængig af russisk gas.

Rusland beskylder ukrainerne for at tappe gas fra hovedledningen til Europa. Russerne har dog under tidligere prorussisk styre i Kijev set igennem fingre med, at de oprørskontrollerede regioner Donetsk og Lugansk har tappet gas til eget forbrug.

/ritzau/Tass