Rusland skal fejre sejrsdag med militær pomp og pragt

Vestlige ledere har spekuleret i, om Putin erklærer krig mod Ukraine under fejringen.

Det russiske militær har øvet paraden flere dage inden det hele løber af stablen den 9. maj. (Foto: Anatoly Maltsev)

Det kan være, at den 9. maj ikke er en speciel dag for de fleste danskere, men i Rusland er det en dag med militær pomp og pragt.

Russerne fejrer nemlig "sejrsdagen", der markerer Sovjetunionens sejr over Tyskland i 1945.

Og mens en del af den russiske styrke kæmper i Ukraine, vil andre trille gennem Moskvas gader i en gennemøvet militærparade, hvor præsident Putin også vil holde en tale.

- Sejrsparaden er i år noget helt særligt, som jeg kommer til at følge tæt, siger Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved DIIS.

Dagen udspiller sig typisk med en militærparade, hvor op mod 12.000 soldater marcherer ned ad Den Røde Plads i Moskva.

- Sejrsparaden har altid været vigtig og markeret Sovjetunionens sejr over Tyskland. I dag har den fået en mere central rolle i det russiske samfund og er en af Ruslands største helligdage, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Allerede flere dage inden paraden, øvede det russiske militær sin march gennem Moskva.

Under paraden fremviser militæret ifølge Flemming Splidsboel Hansen op mod 200 forskellige kørende fartøjer. Fly og helikoptere plejer at suse gennem himlen, og udenlandske ledere besøger Moskva for at overvære festlighederne.

- Det handler om at vise de våbensystemer, man besidder. Herunder atommissiler, der triller ind på Den Røde Plads, som det allersidste i paraden, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Selvom gæsterne formentlig udebliver i år, vil manges øjne være rettet mod Moskva, når præsidenten holder sin årlige tale.

- Det mest interessante ved talen, er, hvad der kommer af udmeldinger om krigen i Ukraine, siger Flemming Splidsboel Hansen.

- Den 9. maj er en særlig dag, og hvis Putin vil forsøge at trække nogle store historiske linjer og få ekstra legitimitet til det, som han gør, så er det oplagt, at han annoncerer et eller andet.

Mellem 11.000 - 12.000 soldater deltager i militærparaden på sejrsdagen. (Foto: Anatoly Maltsev)

Spekulationer om eskalation i krigen

Der har i de seneste uger været forskellige spekulationer i Vesten om, hvorvidt Putin kunne finde på at erklære krig mod Ukraine den 9. maj.

Blandt andet har Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace, ifølge CNN sagt til den engelske radiokanal LBC, at han tror, at Putin vil erklære krig mod Ukraine med argumentet om, at russerne fører en krig mod nazister.

Lige nu er meldingen fra myndighederne, at krigen i Ukraine er en "speciel militær operation", og altså ikke en krig. Russiske medier må heller ikke bruge ordet "krig" i deres dækning af invasionen.

- Der bliver talt en masse om "mobilisering af det russiske samfund", altså at sige, at nu er vi i krig, og nu skal alle trække læsset sammen, siger Flemming Splidsboel Hansen.

For skulle præsident Putin erklære krig mod Ukraine, så vil det også åbne muligheden for, at militæret kan mobilisere reserver og indkalde værnepligtige.

Russiske soldater varmer op til at øve marchen inden sejrsdagen. (Foto: Anatoly Maltsev)

- Der er også nogen der tænker, at Putin vil bruge lejligheden til at sige, at de er ved at være færdige i Ukraine, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Men ifølge den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, så vil fejringen den 9. maj ikke have indflydelse på deres operation i Ukraine.

- Vores militær vil ikke justere sine handlinger kunstigt på grund af en dag, hvilket inkluderer sejrsdagen, lød det fra Lavrov i et interview med det italienske medie Mediasat.

Putin gjorde sejrsdagen stor

Sejrsdagen bliver i dag fejret stort, men tidligere var det kun en dag, der blev markeret ved større jubilæer, som 50-årsdagen i 1995.

Det var først i 2008, da Vladimir Putin gjorde dagen til en årlig fejring og organiserede militærparaden, at der for alvor kom fokus på den.

Flere steder i Moskva kan man spotte et "Z", der under krigen er blevet et tegn på støtte til russerne. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA)

- Det er sådan set den største samlende dag i Rusland nu, og det er især Putin, der har løftet den op, siger Flemming Splidsboel Hansen.

- Han har været meget begejstret for sejrsdagen og paraderne, og for hele det militære, der ligger i det, herunder fremvisning af våbensystemer og tropper osv. Som en del af militariseringen af det russiske samfund, så er sejrsparaden også en hjørnesten.

Udover at kunne sende et signal til omverdenen, så har fejringen af sejrsdagen ifølge Flemming Splidsboel Hansen også en stor værdi indadtil for det russiske folk.

- Fejringen handler om at styrke sammenholdet i staten, styrke forsvaret og militarismen og selvfølgelig at vise opbakning til præsidenten, som den øverste kommanderende.