Rusland smider nu Nato på porten.
Det oplyser den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.
Samtidig med, at Rusland lukker den vestlige forsvarsalliances kontor i den russiske hovedstad, så lukker landet også sit kontor hos Nato i Bruxelles.
Dermed er den direkte diplomatiske kontakt mellem de to parter afbrudt.
Rusland og Nato har ellers haft kontorer hos hinanden for at sikre bedre samarbejde i forhold til forsvarsmæssige spørgsmål.
Men der er i praksis ingen muligheder for elementært diplomatisk samarbejde "som følge af Natos målrettede skridt", siger Sergej fra Lavrov.
Nato er hverken interesseret i dialog eller samarbejde, og derfor er der ingen grund til at lade som om, der kan ske forandringer, lyder meldingen fra den russiske udenrigsminister.
Dermed har forholdet mellem Rusland og Nato nået et foreløbigt nulpunkt, vurderer DR's Rusland-korrespondent, Mathilde Kimer.
Kapper et vigtigt bånd
Udmeldingen fra den russiske udenrigsminister kommer, efter at Nato tidligere på måneden udviste otte medlemmer af den russiske delegation i forsvarsalliancen. Ifølge Nato var der nemlig tale om russiske efterretningsofficerer, og de fik derfor besked om at pakke kufferterne og forlade Bruxelles.
Samtidig meddelte Nato, at antallet af ansatte ved den russiske Nato-delegation skulle halveres fra 20 til 10 på grund af mistanke om spionage.
Hvis Nato fremover har hastesager, så må de kontakte den russiske ambassadør i Bruxelles, lyder det nu fra Sergej Lavrov, skriver Ritzau.
Og det er er noget, der bringer parterne endnu længere fra hinanden, siger Matilde Kimer, DR's Rusland-korrespondent.
- Det er ikke, fordi at samarbejdet har været lunt og varmt i flere år nu, men at man fjerner den direkte kontakt, som de her to enheder har haft med hinanden, det gør, at hvis der er ting, der bekymrer hinanden, så vil kommunikationsvejen være længere. Så det er skridt i den forkerte retning, siger korrespondenten.
Hun siger, at den russiske udmelding er udtryk for en frustration over, at Nato halverede størrelsen på den russiske delegation i Bruxelles.
- Vi hører også Lavrov sige, at han ikke synes, at der er nogen grund til at spille teater mere, og at der ikke er særlig meget dialog eller forsoning. Så nu smider man maskerne og stopper samarbejdet helt.
- Men det er også to årtiers forsøg på afspænding og at have direkte kommunikation med hinanden, som man nu suspenderer, siger Matilde Kimer.
Og dermed bliver et i forvejen dårligt forhold mellem parterne endnu værre.
- Forholdet er helt afsindigt dårligt, og det er tæt på det laveste niveau, man overhovedet kan komme, siger korrespondenten, der vurderer, at det bliver svært at sikre afspænding uden den direkte kontakt mellem parterne.
- Det var en direkte linje, hvor militærfolk har kunnet stikke hovederne sammen, hvis der var irritationsmomenter, eller ting man var nervøse for. Den direkte linje kapper man nu, siger Matilde Kimer.
- Nu er spørgsmålet, hvor man skal få gang i den tillidsopbygning, som er så afsindigt tiltrængt lige nu.
Skader forholdet på alvorlig vis
Ifølge den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, gør den russiske beslutning en i forvejen svær situation endnu vanskeligere.
- Det er mere end bare beklageligt. Beslutningen, truffet af Moskva, kommer til at skade forholdet på alvorlig vis, siger han ifølge Reuters.
Den russiske delegation i Bruxelles bestod tidligere af 30 personer, men blev i 2018 reduceret til 20 efter nervegasangrebet mod den sovjetiske afhopper Sergej Skripal i den engelske by Salisbury.
Natos beslutning om at reducere delegationen yderligere blev varslet af Nato-chef Jens Stoltenberg for halvanden uge siden, hvor han pegede på et stigende antal "ondsindede aktiviteter" fra russisk side.
Her pegede Stoltenberg på, at forholdet til Rusland er på sit laveste niveau siden afslutningen på den kolde krig.