Rusland standser norsk returnering af asylansøgere

Rusland vil ikke længere modtage asylansøgere med russisk opholdstilladelse fra Norge ved Storskog-grænsen.

Flere tusinde flygtninge har tidligere krydset Storskog på cykel og dermed benyttet sig af et hul i grænseaftalen, der forbyder at krydse grænsen til fods eller i bil uden de rette papirer. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Rusland sætter en stopper for Norges returnering af asylansøgere med russisk opholdstilladelse over den russisk-norske grænse ved Storskog i Finnmark.

Det sker angiveligt på grund af sikkerhedsmæssige årsager, ligesom at russerne ønsker en bedre koordinering af tilbagesendelsen.

- De (russiske myndigheder) har sagt, at det er på grund af sikkerhedsmæssige årsager, men de har ikke sagt, om det skyldes kulden, eller om det er andre ting, der gør det, siger Norges udenrigsminister Børge Brende til NTB.

- De bestrider ikke, at de personer med visum eller gyldig opholdstilladelse i Rusland kan returneres.

Ifølge en norsk-russisk returneringsaftale er Rusland forpligtet til at tage personer med russisk opholdstilladelse, som har søgt asyl i Norge, tilbage. De kan nemlig ikke betegnes som reelle flygtninge.

Ifølge Norges udenrigsministerium tog det russiske udenrigsministerium fredag kontakt til de norske myndigheder angående returnering af asylansøgere over Storskog - det eneste grænsekontrolpunkt mellem de to lande.

Rusland accepterer, at de skal tage de 700 asylansøgere i Finnmark, der har russisk opholdstilladelse, tilbage. Men de bør ikke returneres over Storskog, mener russerne.

Indtil der er fundet en anden måde at sende asylansøgere tilbage på, vil der ikke blive gennemført returneringer over den russisk-norske grænse, lyder det fra den norske udenrigsminister.

/ritzau/NTB