Rusland strammer coronagrebet: Cafeer, barer og restauranter lukker i weekenden

Det russiske smittetal kan ifølge Moskvas borgmester være langt højere end tallene viser.

Her til morgen blev det officielle russiske antal af coronasmittede opjusteret til 840 personer, og netop nu arbejder den russiske regering på en plan for at indføre en nødsituation.

Det kommer, efter den russiske præsident Vladimir Putin i går forklarede befolkningen, at coronavirus skal tages seriøst.

- Lad nu være med at tro, at det her ikke kommer jer ved. Det kommer os alle sammen ved, formanede Putin i sin tale til nationen.

Præsidenten forklarede, at det som er den uhyggelige virkelighed i flere europæiske lande, også kan blive virkeligheden i Rusland. Det er ganske nye toner fra Vladimir Putin, som ellers har forsikret russerne om, at situationen i Rusland var under fuld kontrol.

Lær mere om virus i denne video:

Men på et besøg på et hospital i Moskva, hvor de er i fuld gang med at gøre klar til et større antal coronapatienter, fik han af cheflægen Denis Protsenko klar besked:

- Det vil glæde læger mere end alle, hvis vi kan følge det kinesiske scenarie, og alt det her er overstået i april eller maj, men vi er nødt til at forberede os på det værste.

Samtidig fortalte Moskvas borgmester Sergej Sobjanin i en tv-transmitteret samtale med præsidenten, at der var langt flere smittede i Moskva, end de officielle tal viste, og at han mente, at de russiske provinser burde forberede sig på alvorlige udfordringer.

Samtidig gav han alle russiske lønmodtagere fri i næste uge som et forsøg på at bremse spredningen af virusset, der nu officielt har ramt 840 personer i Rusland med Moskva som det absolut mest påvirkede område.

Flere restriktioner kan være på vej

Mange forventer dog, at denne første uges fri kun er udtryk for de indledende restriktioner, og at myndighederne skal bruge disse dage til at forberede en længerevarende karantæne for Moskva og måske hele landet.

Det er også opfattelsen på et af de hospitaler i Moskva, hvor folk med corona-symptomer er indlagt til observation og test.

- Det her er bare begyndelsen. Vores regering tør ikke skræmme os med for seriøse tiltag, men jeg er ret sikker på, at denne uge bliver til to, som bliver til fire, som bliver til otte, fortæller Pavel Jarilin fra sin firesengs-stue, hvor han venter på resultatet af en coronatest.

Her til morgen meddelte Moskvas borgmesterkontor så, at alle cafeer, barer og restauranter skal lukke ned fra på lørdag, og at folk skal holde sig væk fra parker og pladser.

Her kan du se, hvor mange corona-relaterede dødsfald der har været i Danmark og de hårdest ramte lande.