Rusland til Storbritannien: Man bør ikke true en atommagt

Briterne har stillet Rusland et ultimatum efter anklager om ansvar for giftangreb på en tidligere russisk spion i det sydlige England.

Efterforskningen af angrebet på Sergei og Yulia Skripal vil fortsætte i "mange uger", lyder det fra de britiske politimyndigheder. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

Storbritannien har givet Rusland til midnat i nat til at forklare, hvordan nervegiften Novichok er endt i det sydlige England i byen Salisbury.

Hvis den russiske ambassadør ikke kan forklare, hvordan nervegiften, som blev udviklet af det russiske militær under Den Kolde Krig, forgiftede den tidligere russiske agent Sergei Skripal og hans datter Yulia i starten af marts, så vil briterne skride til handling.

Men det er ikke en god idé at true en atommagt.

Sådan lyder reaktionen nu fra en talsmand for det russiske udenrigsministerium til nyhedsbureauet RIA. Det skriver Reuters.

Kræver håndfaste beviser

Rusland afviser igen i dag anklagerne som "nonsens" og hævder, at det er del af en tilsmudsningskampagne.

Samtidig kræver Rusland at få udleveret en prøve af det giftstof, som briterne hævder at have identificeret, inden de vil reagere på briternes ultimatum.

Det krav har Storbritannien dog indtil videre nægtet at imødekomme.

Ifølge den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, vil briterne i morgen fremlægge en række økonomiske og diplomatiske sanktioner mod Rusland - hvis altså den russiske ambassadør ikke kommer med en rimelig forklaring inden deadline.

Mulighed for sanktioner

Storbritannien har flere handlemuligheder, hvis deres anklager mod Rusland viser sig at holde stik.

De kan blandt andet fryse russiske statsborgeres økonomiske midler, indføre et visumforbud mod russiske statsborgere og boykotte det forestående fodbold-VM, som bliver afholdt i Rusland til sommer.

Briterne har også luftet muligheden for at fjerne det russiske medie Russia Todays licens til at sende i Storbritannien.

Ruslands udenrigsministerium har svaret, at sker det, vil intet britisk medie få lov til at arbejde i Rusland fremover.

FacebookTwitter