Rusland-undersøgelse: Trumps stab var 'modtagelig' over for russiske tilnærmelser

Donald Trump siger, at han "har en god dag".

Donald Trump udtrykte glæde over rapporten under et arrangement for krigsveteraner i Det Hvide Hus. (Foto: Lucas Jackson)

Den har været længe ventet, og nu er den endelig tilgængelig.

Nemlig den undersøgelse af Ruslands indblanding i præsidentvalget i 2016, som specialanklager Robert Mueller har udført.

Det er det amerikanske justitsministerium, der netop har offentliggjort en redigeret udgave af rapporten. Den 448 sider lange rapport kan læses her.

Det er snart en måned siden Robert Mueller overleverede sin Rusland-undersøgelse til USA's justitsminister William Barr.

Kort herefter konkluderede William Barr, at Rusland blandede sig valgkampen mellem Donald Trump og Hillary Clinton, men at det ikke skete i samarbejde med eller på opfordring fra den nuværende præsident eller hans stab.

Det fremgår også af rapporten, at Donald Trump forsøgte at få Mueller afsat, men forsøget blev stoppet af hans egen stab. Og det er ikke den eneste gang, præsidentens medarbejdere har stoppet ham i at obstruere efterforskningen, fremgår det af rapporten ifølge CNN.

- Præsidentens bestræbelser på at påvirke undersøgelsen mislykkedes for det meste, men det skyldes hovedsageligt, at de personer, der omringede præsidenten, afviste at udføre ordrer.

Trump var 'modtagelig'

Selv om rapporten ikke direkte holder Donald Trump ansvarlig for Ruslands indblanding i 2016-valget, så er der alligevel tegn påforbindelser mellem Trumps stab og russerne:

- Disse forbindelser omfattede russiske tilbud om hjælp til kampagnen. I nogle tilfælde var kampagnen modtagelig over for tilbuddet, mens kampagnens embedsmænd i andre tilfælde skød det væk, står der på rapporten siden 179.

Sådan ser forsiden af den længe ventede rapport ud. (Foto: Kevin Dietsch © UPI)

I rapporten beskrives det også, hvordan Donald Trump reagerede, da han fandt ud af, at specialanklager Robert Muellers undersøgelse blev sat i gang:

- Præsidenten faldt tilbage i sin stol og sagde: "Åh min Gud. Dette er forfærdeligt. Dette er slutningen af mit præsidentskab. Jeg er 'fucked'", skriver blandt andre The Guardian.

'God dag' for Trump

På et pressemøde i dag sagde justitsministeren, at han ikke mener, at der er beviser for, at præsident Donald Trump har forsøgt at forhindre den særlige anklager Robert Muellers arbejde.

I rapporten er konklusionen dog ikke helt så klar.

- Hvis vi efter den grundige undersøgelse kunne fastslå, at præsidenten tydeligvis ikke forsøgte at hindre arbejdet, så ville vi skrive det.

- Men ud fra vores oplysninger og de retlige normer, så kan vi ikke nå frem til den konklusion, lyder det i rapporten ifølge Ritzau.

Præsident Donald Trump var alligevel hurtig til at fejre rapportens konklusioner.

- De har en god dag, jeg har også en god dag. Det hedder intet samarbejde, ingen hindring, sagde Donald Trump i dag til et arrangement i Det Hvide Hus som kommentar til justitsminister William Barrs udlægning af rapporten på pressemødet.

- Dette skal aldrig ske igen for en anden præsident, dette fupnummer, fortsatte præsidenten, som også kommenterer Barrs konklusioner på Twitter:

- Intet aftalt spil, ingen indblanding. Til fjenderne og de radikale demokrater - game over, skriver han.

Facebook
Twitter