Rusland: Vi har stoppet en stor, ukrainsk offensiv i Donetsk

Ukraine har ikke kommenteret Ruslands påstand og vil ikke røbe detaljer om den planlagte offensiv.

Igor Konashenkov, talsperson for det russiske forsvarsministerium, siger, at en ukrainsk offensiv er begyndt i Donetsk. (Foto: © RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, Ritzau Scanpix)

Russiske styrker har søndag stoppet en større ukrainsk offensiv mod russiske styrker i den østlige region Donetsk.

Det påstår talspersonen for det russiske forsvarsministerium, Igor Konashenkov, ifølge det statskontrollerede russiske nyhedsbureau, TASS.

Ifølge Konashenkov angreb Ukraine med seks mekaniserede bataljoner og to pansrede bataljoner, der indeholder kampvogne. En bataljon kan variere mellem et par hundrede til 1.000 soldater.

De russiske udmeldinger er dog ikke blevet bekræftet af uafhængige kilder, og Ukraine har ikke forholdt sig til påstanden.

Ifølge talspersonen fra Ruslands forsvarsministerium er den ukrainske offensiv i Donetsk blevet nedkæmpet, og Ukraine har mistet 250 soldater, 16 kampvogne og 24 pansrede køretøjer.

Donetsk er et af de fire områder, som Rusland ulovligt har annekteret siden invasionen sidste år.

- Fjendens mål var at bryde igennem vores forsvar på det mest sårbare sted, men havde intet held, udtaler Konashenkov ifølge TASS.

Ukraine har længe varslet, at landets styrker vil igangsætte en modoffensiv i håbet om at tilbageerobre de områder, som Rusland i dag kontrollerer, men det er uvist om den reelt allerede er i gang eller fortsat lader vente på sig.

Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, siger, at de russiske oplysninger skal tages med forbehold.

Til gengæld undrer han sig ikke over, at Ukraine endnu ikke har kommenteret udmeldingen, da det ukrainske forsvar er meget tilbageholdent med oplysninger om modoffensiven.

- Det er ikke sikkert, at Ukraine vil lave en stor offensiv ét sted, men i stedet vil sprede russernes styrker ved at lave flere offensiver. Der kan være tale om én af mange ukrainske side-offensiver eller muligvis en afledningsoffensiv, der skal tage opmærksomhed fra, hvor det faktisk kommer til at ske, forklarer Claus Mathiesen.

- Den egentlige store, offensive indsats har vi ikke set endnu.

Minister deler Depeche Mode-citat

Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, delte søndag en propagandavideo på Twitter, hvor det ukrainske forsvar opfordrer borgerne til ikke at røbe detaljer om den ukrainske offensiv.

- Planer elsker stilhed. Der vil ikke være nogen startmeddelelse, står der i videoen.

Reznikov ledsager sit tweet med et citat det britiske band Depeche Modes hit 'Enjoy The Silence': "Ord er helt unødvendige. De kan kun gøre skade."

Billede fra en kampagnevideo fra det ukrainske forsvarsministerium, der opfordrer borgere til at tie om den ukrainske modoffensiv.

- Det skal gøre det svært for russerne at vide, hvor og hvornår en større styrke eventuelt angriber, siger lektor ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen.

Deler borgere videoer eller billeder af et større antal soldater i bevægelse, kan det være muligt at geolokalisere og dermed finde frem til dem, forklarer han.

- De sociale medier er en udfordring i denne sammenhæng, både for Ukraine og Rusland.