Rusland vil forbyde fake news og respektløshed: 'En måde at disciplinere vores borgere'

Nye russiske love vil begrænse ytringsfriheden, lyder det fra kritikere.

Præsident Vladimir Putin i parlamentsbygningen, hvor de to love i dag blev behandlet. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

100.000 kroner i bøde eller 15 dages fængsel.

Det bliver maksimumstraffene, hvis de to love, det russiske parlament behandlede i dag, bliver godkendt. Det vil gøre det strafbart at være 'åbenlyst respektløs' overfor staten, dens autoriteter eller det russiske samfund, samt at sprede fake news. Det skriver BBC.

Præsident Vladimir Putin forventes at skrive under på lovene, hvis de bliver godkendt af overhuset i det russiske parlament, som skal tage stilling til dem i næste uge.

'Barbarisk lov'

De nye tiltag vækker langt fra jubel hos alle, og blandt modstandere finder man blandt andet journalister, menneskerettighedsaktivister og et par ministre fra regeringen, som mener, at det kan blive en indskrænkning af ytringsfriheden.

En journalist har kaldt det for en 'barbarisk lov', mens avisen Vedomosti har kritiseret, at det især kan ramme nyhedsmedier og blogs, der har anonyme kilder, som kritiserer regeringen.

To parlamentsmedlemmer bag loven, Pavel Kraheninnikov og kollegaen Anatoly Vyborny, mener, at det vil 'sikre beskyttelse mod såkaldte web-terrorister' og være en måde at 'disciplinere vores borgere på'.

Russian Wide Web: Et digitalt jerntæppe

Nogle af modstanderne mener også, at lovene er et skridt på vej mod at begrænse russernes frihed på internettet.

I december sidste år blev der fremsat et lovforslag, der vil gøre det muligt at øge kontrollen af trafikken på nettet og åbne op for, at man i højere grad kan spore, hvor trafikken kommer fra og begrænse adgangen til forskellige hjemmesider.

Samtidig vil lovene øge beføjelserne for Roskomnadzor, som er den instans, der regulerer medier i Rusland. Den får lettere ved at udstede forbud og lukke sider ned.

I sidste måned blev det varslet, at russernes adgang til det globale internet inden længe vil blive lukket ned en hel dag, så landets internetudbydere kan teste, hvordan et isoleret russisk internet fungerer i praksis.

Det langsigtede mål for de russiske myndigheder er at skabe et webfiltreringssystem, der minder om Kinas omfattende censursystem "The Great Firewall", skrev it-mediet ZDNet dengang.

Facebook
Twitter