Rusland vil kræve billion-erstatning af Tyskland for Anden Verdenskrig

En arbejdsgruppe i den russiske Duma arbejder på at få erstatning for Anden Verdenskrig. Dansk ekspert kalder det propagandakrig.

En arbejdsgruppe i den russiske Duma forlanger erstatning af Tyskland for ødelæggelserne under Anden Verdenskrig. De har indtil videre regnet sig frem til svimlende fire billioner kroner. (© Scanpix)

Medlemmer af det russiske parlament er i færd med at oprette en arbejdsgruppe, der skal estimere de skader, som Rusland blev udsat for af Tyskland under Anden Verdenskrig.

Undersøgelsen er sat i værk for at finde ud af, om Rusland kan søge erstatning hos Tyskland. Det skriver Newsweek.

Erstatningskrav skyldes sanktioner

Initiativet er et direkte resultat af de økonomiske sanktioner, som EU, med Tyskland forrest, har pålagt Rusland.

Det fortæller lederen af den kommende arbejdsgruppe, Mikhail Degyaterov, der er parlamentsmedlem for Det Liberale Demokratiske Parti.

- Tyskland betalte intet til Sovjetunionen for sine bølger af ødelæggelser og barbari under Anden Verdenskrig, siger han til den russiske avis Izvestia.

Kræver ufatteligt beløb

Indsatsgruppen med Degyaterov i spidsen har indtil videre regnet sig frem til, at Tyskland skylder Rusland en erstatning i omegnen af fire billioner kroner - eller 4.000 milliarder.

- Igennem hele krigen mistede vi 30 procent af vores lands værdier. 1710 sovjetiske byer blev ødelagt, sammen med 70.000 landsbyer. 32.000 industriområder og 100.000 landbrug blev også ødelagt, sagde Mikhail Degyaterov med henvisning til en rapport, som blev udformet af en komité i Stalin-tiden.

Et slag i propagandakrigen

Men ifølge lektor i Statskundskab ved Syddansk Universitet Søren Riishøj skal Rusland vente længe på at få erstatning af Tyskland.

- Der er ikke en jordisk chance for, at det kan føre til noget. Det er en del af propagandakrigen, siger han.

Ifølge Søren Riishøj er Rusland i gang med fortælle befokningen, at landets lidelser bliver negligeret af verden. En taktik, det store land har brugt før, og som også blev brugt under Balkan-krigene.

- Der er en historiekamp i gang, som også var en del af den kolde krig. Der er ingen tvivl om, at det virker på russerne. Når stemningen bliver mere nationalistisk, kommer der sådan nogle ideer, siger han.

Tyskland reagerer nok ikke

Polen har tidligere rejst lignende krav, men er nu mere venligt stemt over for Tyskland.

Ifølge Søren Riishøj vil Tyskland sandsynligvis holde lav profil i forhold til kravet.

- Tyskland har jo gentagne gange været i den situation, hvor lande har forlangt erstatning. Men jeg tror ikke, Tyskland reagerer. Med mindre Putin eller Lavrov (russisk udenrigsminister, red.) selv går ind i sagen, siger han.

FacebookTwitter