Rusland vil stoppe krigen med fire krav til Ukraine: 'Jeg tror godt, at Vesten kunne leve med det her kompromis'

Hverken Ukraine eller Rusland står lige nu svagt nok i krigen til, at en løsning ved forhandlingsbordet er på trapperne, vurderer ekspert.

Forhandlere fra Rusland og Ukraine mødtes i dag til fredsforhandlinger i Belarus. (Foto: © MAXIM GUCHEK / BELTA HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Rusland er klar til at stoppe invasionen af Ukraine lige med det samme, hvis bare Ukraine opfylder fire krav, som russerne har opstillet.

Det lyder jo simpelt, og så kunne krigen stoppe i morgen.

Men de fire krav, som blev fremlagt af en talsmand for det russiske præsidentkontor inden en fredsforhandling i dag, er omfangsrige, og ukrainerne har ikke vist tegn på at ville acceptere et eneste af dem.

Fredsforhandlingerne i dag endte da også uden resultat.

Rusland kræver, at Ukraine:

  • Stopper deres militære handlinger

  • Ændrer deres forfatning, så der står, at landet er neutralt, så man dermed afviser at tilslutte sig Nato, eksempelvis

  • Anerkender Krim som russisk territorium

  • Anerkender udbryderrepublikkerne Donetsk og Luhansk som selvstændige områder.

Men er det overhovedet realistisk at afslutte krigen gennem forhandlinger? Ja, vurderer lektor ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen. Men ikke lige nu. Løsningen kommer nemlig til at blive præget af den militære situation.

- Alt efter hvordan det går på slagmarken, kan det falde den ene og den anden vej. Der er stadig et ret stort udfaldsrum.

- Og det sker nok næppe lige foreløbig, for ingen af dem er presset "nok" i bund, siger Claus Mathiesen, der også er tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

Selvom det ikke er krav, Ukraine er klar til at sige ja til, så har russerne faktisk rykket sig, vurderer Peter Viggo Jakobsen, der også er lektor på Forsvarsakademiet og ekspert i international politik.

Russerne nævner nemlig ikke, at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, skal afsættes eller smides i fængsel.

- Putin lægger op til, at Zelenskyj kan fortsætte som præsident, og at Ukraine kan blive ved med at have langt størstedelen af sit territorie.

- Det er selvfølgelig totalt uacceptabelt for Zelenskyj i den nuværende situation, men jeg tror godt, at Vesten kunne leve med det her kompromis, hvis man kunne få lukket ned for krigshandlingerne, siger han.

Men er kravene måske lidt realistiske hver for sig? Er der noget af det, Ukrainerne kunne overtales til at sige ja til? Læs med her, hvor vi gennemgår de forskellige russiske krav.

1

Ukraine skal stoppe militære handlinger

Ukraine skal stoppe militærhandlinger, lyder det fra Rusland. (Foto: © AnatoliI Stepanov, Ritzau Scanpix)

Spørger man Claus Mathiesen, ville et krav som dette i første omgang også forudsætte, at de russiske styrker samtidig trak sig tilbage.

Og på sin vis er det jo en naturlig del af afslutningen på en krig, at de to lande stopper de militære handlinger.

- Men det tror jeg ikke rigtig på. Det kunne selvfølgelig være med en løsning, hvor russerne også trak sig væk, måske bortset fra på Krim og i de to republikker i øst.

- Men det er ikke vildt realistisk. Jeg tror ikke på det, fordi de vil have en bekymring for, at russerne så ikke samtidig gør det, siger han.

Peter Viggo Jakobsen tror da heller ikke på en forhandlingsløsning med russernes krav lige foreløbig.

- Ukrainerne skal jo også have lyst til at sige ja, og det har de ikke. Så længe Kyiv stadig er ukrainsk, så kommer de ikke til at æde det her kompromis.

- Men hvis de bliver smidt ud af Kyiv og Odesa og taber byerne i den østlige del af ukraine, så kan det pludselig se meget fornuftigt ud som kompromis, siger han.

2

Ny forfatning med neutralitet

Ukraine skal glemme alt om at blive medlem af Nato, hvis det står til Rusland. (Foto: © pascal rossignol, Ritzau Scanpix)

Med neutralitet mener russerne, at Ukraine skal acceptere helt at droppe planer om nogensinde at blive medlem af eksempelvis Nato og EU.

- Det handler om, at Putin vil have stoppet for EU-udvidelserne og Nato-udvidelserne. Det har været et gentaget tema i russisk sikkerheds- og udenrigspolitik siden 2002, hvor EU begyndte et partnerskab mod Øst, siger Peter Viggo Jakobsen.

Kravet om neutralitet vil være enormt svært at sluge for Ukraine, vurderer Claus Mathiesen. For det er det modsatte af, hvad landet har villet siden Orangerevolutionen i 2004.

- Om det kan ende med at blive en løsning, hvis Ukraine kommer under endnu større militært pres end nu, det kan jeg ikke udelukke. Men det ser jo ud til, at modstanden fra Ukraine har været noget stærkere, end russerne vurderede, siger Claus Mathiesen.

Men som tingene er lige nu, vurderer han det som helt urealistisk, at ukrainerne kunne finde på at sige ja til netop det krav.

3

Anerkend Krim som russisk

Russiske flag ved en demonstration til støtte for Ruslands invasion af Ukraine i byen Zuya på Krimhalvøen. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

- Det er igen også noget, Ukraine får meget svært ved at acceptere, siger Claus Mathiesen.

Tilbage i 2014 annekterede - eller besatte - Putins Rusland den ukrainske halvø Krim. Det er altså den, han nu vil have Ukraine til helt at afgive.

Claus Mathiesen tror dog godt, at Krim kan komme i spil som en brik i forhandlingerne om en afslutning af krigen.

- Men for ukrainerne vil det kræve, at der så ikke bliver stillet nogen krav til resten af det Ukraine, der så er tilbage, siger han.

Derfor vurderer han det som en lille smule mere sandsynligt end de andre krav, men stadig i den lave ende af skalaen.

4

Anerkend Donetsk og Luhansk som selvstændige

Prorussiske tropper i en kampvogn i Donetsk. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Donetsk og Luhansk er to regioner i det østlige Ukraine, der i 2014 forsøgte at løsrive sig fra resten af Ukraine, da prorussiske seperatister satte sig på magten Folkerepublikken Lugansk og Folkerepublikken Donetsk.

To republikker, der fungerer helt uden om de ukrainske myndigheder, men som ikke er anerkendt som selvstændige af Ukraine.

Og kort inden den russiske invasion af Ukraine begyndte, startede det med, at Putin beordrede russiske styrker ind i de to regioner som "fredsbevarende styrker" for at få dem anerkendt som selvstændige.

Igen et krav, der ikke er vildt realistisk at få ukrainerne til at sige ja til her og nu.

- Der har man jo ført en langvarig krig siden 2014, og som i starten var meget voldsom og siden februar 2015 har været mere lavintens, men stadig med dræbte på begge sider.

- Den kamp har man investeret så meget i - og så mange menneskeliv i - at det er svært at se, at Ukraine skulle give op på det punkt, siger Claus Mathiesen.

Men kravene om Krim, Donetsk og Luhansk kunne potentielt være en spiselig løsning for Ukraine, vurderer han.

- Men det vil kræve, at Rusland så ikke bestemmer noget over resten af Ukraine. Så kunne Ukraine bevæge sig i retning mod EU og Nato. Men det vil til gengæld være helt uacceptabelt for Rusland, vurderer Claus Mathiesen.

5

Hvad så nu?

Der er altså ikke meget der tyder på, at krigen bliver afsluttet ved et forhandlingsbord lige her og nu.

Det vil ifølge Claus Mathiesen kræve, at et af landene bliver trykket mere i bund på slagmarken, end det er tilfældet lige nu. For så er nogen tvunget til at finde en løsning.

Ifølge begge lande kom der ikke meget ud af de forhandlinger, der fandt sted i dag. Kun i forhold til evakuering af civile var der lidt fremskridt, lød det fra en ukrainsk forhandler.

Forhandlingerne slutter dog ikke her, for ifølge Tyrkiet skal udenrigsministrene fra Rusland og Ukraine mødes i netop tyrkiet på torsdag.

Begge eksperter vurderer, at krigen ikke er gået, som Rusland havde forudset. De har mødt meget mere modstand og er ikke lykkedes med hurtigt at indtage hovedstaden, Kyiv, og afsætte præsidenten.

Og det kan være derfor, Rusland ikke længere taler om at fjerne Zelenskyj som et krav i forhandlingerne.

- Den oprindelige plan for krigen eksisterer jo ikke længere, for de fik ikke deres lynkrig.

- Nu tror jeg, at Putin leder efter udgange, og det ligner sjovt nok den udgang, han selv var ved at designe lige inden, han startede krigen, da han besatte Donetsk og Luhansk, siger Peter Viggo Jakobsen.