Russiske ambassadører i flere byer trodsede europæisk vrede og mødte op ved mindesmærker

I Polen blev Ruslands ambassadør overhældt med rød maling. På Bornholm gik Sejrens Dag stille for sig.

Ruslands ambassadør i Polen, Sergej Andrejev, forlader mindehøjtidligheden, efter han fik kastet rød maling på sig af demonstranter. (Foto: LESZEK SZYMANSKI © Ritzau Scanpix)

Normalt er det en fredelig forestilling.

Ambassadøren lægger en krans ved monumentet for de faldne soldater, og man mindes i stilhed Anden Verdenskrigs afslutning.

I dag var den russiske fejring af sejren over Nazityskland noget mere kontroversiel.

De russiske ambassadører blev i flere europæiske storbyer mødt af demonstranter, der er imod den russiske invasion af Ukraine.

"Fascister, fascister!" lød råbene fra hundredvis af demonstranter, da den russiske ambassadør i Polen, Sergej Andreev, og hans følge mødte op på en kirkegård for faldne russiske soldater i Warszawa.

Flere demonstranter kastede rød maling på ambassadøren, der måtte opgive at lægge den traditionelle krans.

Ifølge polske medier var flere af demonstranterne ukrainere, der er bosat i Polen. Polen er det land, der har taget imod flest ukrainske flygtninge.

Over tre millioner ukrainere, der har måttet forlade deres hjem i Ukraine, er ankommet til nabolandet, siden den russiske invasion begyndte 24. februar.

En talsmand for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova, fordømmer overfaldet på ambassadøren.

- Tilhængerne af neo-nazismen har igen vist sit ansigt - og det er blodigt, siger hun ifølge BBC.

Polsk minister: Rusland var blevet advaret

Videoerne af overfaldet blev også vist på russisk stats-tv, dog med lyden skruet ned så seerne ikke kunne høre demonstranternes råb, der beskyldte Rusland og ambassadøren for fascisme.

Den polske indenrigsminister afviser kritik af, at de polske myndigheder ikke har gjort nok for at beskytte ambassadøren.

Han siger, at man havde advaret den russiske ambassadør mod at lægge blomster på kirkegården, og at polsk politi sikrede, at han kunne forlade stedet uskadt.

- Forsamlingen af modstandere mod Ruslands aggression i Ukraine, hvor der dagligt finder et folkemord sted, var lovlig, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

- Følelserne hos de ukrainske kvinder, der deltog i demonstrationen, og hvis mænd kæmper modigt for at forsvare deres hjemland, er forståelige, siger indenrigsminister Mariusz Kaminski.

Den russiske fejring af "Sejrens Dag" er en vigtig dag i Rusland. Den blev i Moskva markeret med store parader og en tale af den russiske præsident, Vladimir Putin.

Story: Her forklarer DR's Ruslands-korrespondent Matilde Kimer de vigtigste punkter i Putins tale:

Kortvarigt besøg på Bornholm

Bornholm valgte den russiske ambassadør i Danmark også at trodse lokale opfordringer til at blive væk.

I løbet af eftermiddagen mødte ambassadøren, Vladimir Barbin, op til en ceremoni på den russiske kirkegård i Allinge.

- Ambassadøren ankom, lagde en krans, kiggede hurtigt på monumentet og gik igen, fortæller Marie-Louise Rafn fra DR Bornholm.

Den russiske ambassadør besøgte i dag et monument i Allinge for de sovjetiske soldater, der i årene 1945-1946 døde på Bornholm. (Foto: Marie-Louise Rafn)

Det er en tradition, at den russiske ambassadør lægger en krans 9. maj, hvor man fejrer sejren, men lokale på øen havde i år opfordret ham til at blive væk.

Inden besøget havde folketingsmedlem for Venstre Peter Juel-Jensen, der er valgt på Bornholm, opfordret kommunen til at inddrage Udenrigsministeriet for at få russerne til at holde sig væk.

- Vi vil slet ikke have noget med dem at gøre. Vi skal alle sammen være med til at sende det signal. Den russiske ambassade er en direkte forlænget arm af Putin. Vi har ukrainske flygtninge, og de skal da ikke møde officielle russere, sagde Peter Juel-Jensen (V).

Monumentet for de sovjetiske soldater på kirkegården i Allinge blev i weekenden udsat for hærværk og overmalet med de ukrainske farver. Dagens besøg forløb dog fredeligt.

Flag forbudt i Berlin

I Tyskland havde man også set frem til dagen med uro. Politiet i Berlin havde i forbindelse med markeringen af det tyske nederlag ved Anden Verdenskrig forbudt både russiske og ukrainske flag ved de forskellige mindeceremonier.

- Krigen skal ikke udløse konflikter og sammenstød i Berlin, udover de der kan holdes inden for den demokratiske samtale, lød det fra politiet i en pressemeddelelse.

  • En sovjetisk flag ved Brandenburger-port i forbindelse med dagens højtideligholdelse af afslutningen på Andens Verdenskrig. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant holder et ukrainsk flag ved det sovjetiske krigsmindesmærke i Treptower Park i Berlin. (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)
  • Demonstranter holder flag fra Rusland, Moldova og Kazakhstan ved det sovjetiske krigsmindesmærke i Treptower Park i Berlin. (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)
  • Deltagere holder fotos af faldne sovjetiske soldater som led i dagens markering. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)
  • Den russiske ambassadør i Tyskland, Sergej Nechajev deltog i dag ved en ceremoni på den russiske "Sejrs Dag" i Berlin. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)
  • Sovjetunionens flag blev også luftet i dag i Berlin. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)
  • En deltager holder et billede af et dræbt familiemedlem ved dagens markering af Anden Verdenskrigs afslutning. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)
  • Et russisk flag ved ceremonien i Tiergarten Park i Berlin i dag. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)
  • Det kom også til håndgemæng i Tiergarten Park i Berlin mellem de forskellige grupper af demonstranter. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)
1 / 9

I går fik demonstranter således konfiskeret ukrainske flag, hvilket vakte kritik fra den ukrainske udenrigsminister.

- Politiet har begået en fejltagelse ved at forbyde ukrainske symboler. Det er helt forkert at sidestille dem med russiske symboler, skriver Dmytro Kuleba på Twitter.

- At tage et ukrainsk flag fra fredelige demonstranter er et angreb på alle, der med dette flag i hånden beskytter Europa og Tyskland fra Ruslands aggression, skriver han.

I dag var tysk politi mødt talstærk op ved det sovjetiske mindesmærke for Anden Verdenskrig i Tiergarten i Berlin. Her var der dog flere russiske flag at se.

Den russiske ambassadør kunne også nedlægge en blomsterkrans i fred.

Ifølge tysk politi er der anmeldt flere prorussiske demonstrationer i dag i Berlin. Ved den største ventes omkring 1.300 deltagere, skriver det tyske medie Deutsche Welle.