Ruslands ambassadør skal stå skoleret i Udenrigsministeriet efter 'den helt groteske annektering'

Jeppe Kofod kalder Ruslands annektering af fire ukrainske regioner "et frontalangreb på alle normer og regler".

Vladimir Barbin, Ruslands ambassadør i Danmark, skal til samtale i Udenrigsministeriet.

Målet med samtalen er, at Rusland på ingen måde kan være i tvivl om, hvad Danmark mener om annekteringen af de fire ukrainske regioner Kherson, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja.

For det er aldeles grotesk og et frontalangreb på "alle de normer og regler, der gør, at vi kan leve fredeligt sammen", siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Det her er en mulighed for at tage afstand til den helt groteske annektering, som Rusland annoncerede i går. Det er et frontalangreb på alle de normer og regler, der gør, at vi kan leve fredeligt sammen landene imellem i verden, og det er vigtigt, at vi reagerer skarpt på det, og derfor den her indkaldelse, siger Jeppe Kofod.

Ny runde sanktioner mod Rusland

Samtalen vil være med Udenrigsministeriets direktør for udenrigspolitik. Målet med samtalen er at viderebringe budskabet om Danmarks holdning til annekteringen, fortæller udenrigsministeren.

- Vi aftalte at gøre det i alle EU-landene på mandag samtidig, og så har vi i øvrigt også aftalt, at vi skal have en ny runde sanktioner. Danmark vil arbejde for de hårdest mulige sanktioner, en ottende sanktionspakke i EU.

- Vi fortsætter også støtten og intensiverer støtten til Ukraine i deres forsvarskamp. Det er på alle spor, vi reagerer kraftigt overfor det her. Det er helt vanvittigt, hvad Rusland og Putin har gang i, siger Jeppe Kofod.

Vladimir Barbin har været Ruslands ambassadør i Danmark siden 2019. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Jeppe Kofod understreger, at Putin og Rusland skal stoppes, så vi igen kan leve i fred i Europa. Derfor vil Danmark fortsætte med sanktioner mod Rusland og våbenhjælp til Ukraine.

- Vi har nået et nyt historisk lavpunkt med annektering af områder, der svarer til to gange Danmarks størrelse. Det er helt grotesk, at vi ser det i Europa. Det kommer vi til at reagere kraftigt på, og det bliver en lang og sej kamp, men vi vil fortsætte, indtil Ukraine har genvundet sin frihed, Rusland er stoppet, og vi kan leve i fred i Europa, siger udenrigsministeren.

Det er fjerde gang under krigen i Ukraine, at Danmark har indkaldt Vladimir Barbin til samtale. Jeppe Kofod kalder det en mulighed for at sende et utvetydigt signal tilbage til Moskva og siger, at samtalen på ingen måde kommer til at stå alene.

I FN's sikkerhedsråd blev Ruslands annektering drøftet fredag aften dansk tid, men det lykkedes ikke sikkerhedsrådet at vedtage en resolution, der fordømmer annekteringen.

10 lande stemte for, mens Kina, Indien, Brasilien og Gabon undlod at stemme, mens Rusland nedlagde veto mod resolutionen.