Ruslands ambassadør truer Danmark med angreb

Danske krigsskibe kan ende som mål for russiske atommissiler, hvis vi tilslutter os Natos missilskjold, siger Mikhail Vanin.

Danske krigsskibe kan ende som mål for russiske atommissiler, hvis vi tilslutter os Natos missilskjold, advarer Ruslands ambassadør i Danmark. (Foto: © Eduard Korniyenko, Scanpix)

Danmarks forhold til Rusland kan blive endnu mere anstrengt.

I et debatindlæg i Jyllands-Posten lørdag advarer den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, om, at Danmark vil blive mål for et muligt russisk atomangreb, hvis vi tilslutter os Natos missilforsvar.

- Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler, siger Mikhail Vanin til Jyllands-Posten.

Hvorefter han advarer om, at Rusland "råder over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem".

Vrede hos udenrigsministeren

- Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning - jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem.

Advarslen vækker undren og vrede blandt danske politikere.

- Hvis han har udtalt sig i den retning, er det selvfølgelig uacceptabelt. Rusland ved udmærket godt, at Natos missilforsvar er defensivt og ikke er vendt mod dem. Vi er uenige med Rusland om mange vigtige ting, men det er vigtigt, at tonen mellem os ikke eskalerer, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Jyllands-Posten.