Ruslands højesteret: Jehovas Vidner-domme har intet at gøre med religion

Rusland kan være på kant med international lov, mener ekspert.

Et dansk medlem af Jehovas vidner i Rusland blev i sidste uge kendt skyldig i ekstremisme af retten i byen Orjol, syd for Moskva. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)

Da det danske medlem af Jehovas Vidner i Rusland Dennis Christensen i sidste uge blev dømt til seks års fængel, var der ikke tale om ekstremisme og religionsforfølgelse. Danskeren - og andre medlemmer - blev i stedet dømt fordi de hver og en brød russisk lovgivning.

Sådan lyder det nu fra Ruslands Højesteret ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Sagerne er blevet fremstillet som om, at folk bliver forfulgt på grund af deres religiøse overbevisninger. Denne overbevisning, som også blev kommenteret af Højesteret, har intet at gøre med religion. Det handler i stedet om loven og at reglerne bliver brudt, siger formanden for Ruslands højesteret, Vyacheslav Lebedev.

Dermed afviser formanden anklagerne om, at sagerne relaterer sig til ekstremisme.

- Ingen bliver forfulgt på grund af deres tro. Det blev besluttet at forbyde Jehovas Vidner på grund af ulovlige aktiviteter, som Højesteret sagde i kendelsen, siger Vyacheslav Lebedev.

Ekspert: Rusland på kant med international lov

I august 2017 inkluderede Ruslands justitsministerie Jehovas Vidner til listen af forbudte organisationer.

Og dermed har den russiske højesteretsformand ret, når han siger, at dommen er i overenstemmelse med russisk lovgivning, vurderer lektor i international politik ved Aarhus Universitet, Mette Skak.

- Men i et større perspektiv kan Rusland komme på kant med internationale lovbestemmelser, siger hun.

Rusland er nemlig medlem af Europarådet, hvor Den Europæiske Menneskeretsdomstol hører under, og det er særligt i lyset af det, at Rusland kan komme i problemer, siger Mette Skak.

- Menneskeretsdomstolen udtalte i 2010, at Ruslands politik over for Jehovas Vidner er et pres mod religionsfriheden og retten til forsamling, siger hun.

Fængslet i 20 måneder

Dennis Christensen, som har boet i Rusland i over 15 år, havde inden dommen i sidste uge siddet varetægtsfængslet i 20 måneder.

Han blev anholdt af betjente fra den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, under en gudstjeneste hos Jehovas Vidner i Orjol i maj 2017.

Dennis Christensen blev anholdt, fordi anklagemyndigheden mener, at han var leder af gruppen og udbredte ekstremistisk materiale.

Facebook
Twitter