Ruslands øverste top kritiserer kaotisk militærindkaldelse

Mænd i en forkert aldersgruppe, der er syge eller uerfarne er ved en fejl blevet indkaldt til de russiske styrker.

Toppolitikere tæt på Putin forstår godt utilfredsheden over, at forkerte personer er blevet indkaldt til hæren. (Foto: © GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN, Ritzau Scanpix)

Formanden for det russiske overhus, Valentina Matvijenko, kritiserer den måde, en delvis mobilisering af den russiske befolkning er sket på, skriver The Guardian.

Mobiliseringen betyder, at 300.000 russere bliver indkaldt til hæren.

Kritikken kommer på baggrund af, at mænd, som ikke burde være blevet indkaldt, alligevel er blevet det.

Ifølge en chefredaktør på det statskontrollerede russiske medie RT, var det meningen, at det kun var mænd op til 35 år, som skulle indkaldes, men der skulle altså være mænd op til 40 år, der fejlagtigt har modtaget en besked om, at de skal i krig.

Ifølge The Guardian er det også syge og uerfarne mænd, der ved en fejl er blevet indkaldt til den russiske hær.

Det har fået overhusformand Valentina Matvijenko til at reagere på det sociale medie Telegram, hvor hun kalder det fuldstændig uacceptabelt, og at hun godt kan forstå, at det har udløst en reaktion i befolkningen.

Valentina Matvijenko er ikke tilfreds med den måde, den delvise mobilisering er sket på. Arkivfoto. REUTERS/Maxim Shemetov (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix Denmark)

Hun siger desuden til de lokale russiske myndigheder, at de har det fulde ansvar for at få implementeret mobiliseringen.

- I skal sikre, at implementeringen af den delvise mobilisering sker i fuld overensstemmelse med kriterierne. Uden nogen former for fejl.

Også Vjatjeslav Volodin, der er formand for det russiske underhus, Dumaen, siger, at hvis der er sket fejl, så skal de rettes, og at myndighederne på alle niveauer er nødt til at forstå deres ansvar.

  • I Rusland er 800 demonstranter blevet anholdt. (Foto: © REUTERS, Ritzau Scanpix)
  • Personer er på gaden for at vise deres utilfredshed med mobiliseringen. (Foto: © REUTERS, Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant bliver tilbageholdt af russisk politi i Moskva. (Foto: © REUTERS, Ritzau Scanpix)
  • Demonstrationerne bliver opløst af politiet. (Foto: © REUTERS, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Rusland strammer grebet om demonstranter

Utilfredsheden med Putins mobilisering har været under opsejling, allerede inden forkerte personer blev indkaldt til militæret.

De seneste dage har der været demonstrationer i flere end 30 russiske byer, og mere end 2.000 mennesker er blevet anholdt, oplyser menneskerettighedsgruppen OVD-Info.

Rusland er notorisk kendt for at slå hårdt ned på demonstrationer, men siden krigen i Ukraine brød ud, er grebet strammet yderligere, vurderer Katrine Stevnhøj, der er ph.d.-studerende på Københavns Universitet og forsker i politisk aktivisme i Rusland.

Tidligere risikerede demonstranter at blive straffet efter mildere paragraffer som "forstyrrelse af den offentlige ro og orden", men sådan er det ikke længere, lyder det fra Katrine Stevnhøj.

- Nu er det i højere grad paragraffer, som har noget med krigen at gøre altså "spredning af misinformation om den russiske hær" eller "diskreditering af hæren", som giver langt højere straffe, end vi har set tidligere.

Derfor løber demonstranterne en ekstra risiko.

Der har tilmed været tilfælde, hvor mandlige anholdte paradoksalt nok har modtaget indkaldelser til den krig, de demonstrerer imod.

I byen Jakutsk i det østlige Rusland var nogle hundrede demonstranter samlet. Hovedparten var kvinder, som lavede en traditionel kædedans og råbte vi vil have fred. Demonstrationen blev opløst af politiet, og flere blev ført med på politistationen.

Zelenskyj: Overgiv jer og få ordentlig behandling

Alt imens den russiske præsident opruster på mandskabsfronten i Ukraine, opfordrer den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, de russiske soldater til at overgive sig til ukrainerne.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj sender en appel til russiske soldater om at overgive sig til Ukraine (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Lørdag sendte han en direkte besked til de russiske soldater i en video.

- Jeg vil sige det her til russerne, og jeg vil sige det på russisk, lød det fra den ukrainske præsident.

Ifølge Zelenskyj risikerer de russiske soldater død eller lemlæstelse, hvis de fortsætter med at kæmpe.

- Russiske befalingsmænd er ligeglade med russernes liv - de skal bare udfylde de tomrum, som kommer efter de døde og sårede.

Og Zelenskyj lover altså en alternativ skæbne for de russiske soldater, der ønsker at overgive sig, end den, de ifølge Zelenskyj ellers har i vente.

- I vil blive behandlet på en civiliseret måde, og ingen i Rusland vil få at vide, at I har overgivet jer frivilligt. Hvis I er bange for at vende tilbage til Rusland og ikke ønsker at en udveksling, vil vi finde en måde at sikre det på, sagde han.