Ksenia Sobtjak har med egne ord ingen politisk tyngde.

Og med sine bare 36 år har den russiske jetsetkendis, som blev kendt som Ruslands svar på den amerikanske realitystjerne Paris Hilton, heller ikke gjort sig fortjent til at stille op til det kommende præsidentvalg, hvis hun selv skal sige det.

Alligevel er hun lige nu det tætteste, Rusland kommer på en modkandidat til landets nuværende præsident, Vladimir Putin, når russerne skal til stemmeurnerne den 18. marts 2018.

I onsdags meddelte Ksenia Sobtjak, der blev kendt som vært på et Big Brother-inspireret realityshow i 00’erne, at hun går efter præsidentposten.

Hun stiller op uden et parti i ryggen. Og i et interview med The Guardian erkender hun, at hendes chance for at vinde er minimale.

Men for hende handler det om at udnytte enhver mulighed for at fjerne Vladimir Putin fra magten.

- Hvis dine hænder er bundet, skal du prøve at holde dig oven vande med dine ben. Hvis dine ben er bundet, skal du prøve at bide dig fast til kanten. Vi bliver nødt til at bruge enhver mulighed, sagde hun i går til den britiske avis.

Ksenia Sobtjak har lanceret sin valgkamp på nettet. Hun skal dog først have 300.000 underskrifter fra russere, før hun formelt kan stille op til præsidentvalget næste år. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)

Brug for alternative kandidater

Ksenia Sobtjak har i den grad vakt opsigt i Rusland, hvor Vladimir Putin har siddet tungt på magten siden 2000.

Ikke fordi hun er et realistisk præsidentalternativ ved det kommende valg. Her er det nærmest givet på forhånd, at Vladimir Putin vil vinde igen, understreger Matilde Kimer, som er DR’s korrespondent i Rusland. Også selvom han endnu ikke officielt har bekræftet sit kandidatur.

Der er folk i oppositionen, der tror på, at man kan bruge Ksenia Sobtjak til at signalere over for russerne, at det er værd at kæmpe for et ærligt valg

Matilde Kimer, DR's Ruslands-korrespondent

Men Ksenia Sobtjak kan derimod bruges af landets trængte opposition til at forberede landet på en tid efter Vladimir Putin.

- I Rusland er man så småt begyndt at tale om en tid efter Putin, som nok bliver i 2024. Det gjorde man ikke for bare to måneder siden, siger Matilde Kimer og fortsætter:

- Og der er folk i oppositionen, der tror på, at man kan bruge Ksenia Sobtjak til at signalere over for russerne, at det er værd at kæmpe for et ærligt valg med flere forskellige valgmuligheder end de samme, gamle mænd, der har styret systemet i årtier.

Det er ingen hemmelighed, at den politiske opposition til Vladimir Putin har det hårdt i Rusland.

Og den uformelle oppositionsleder, Aleksej Navalnij, sidder lige nu i fængsel for en ulovlig demonstration, og han får ikke lov til at stille op ved præsidentvalget.

- Ksenia Sobtjak sluttede sig til de andre oppositionsdemonstranter tilbage i 2011-2012, da Rusland var grebet af de største protester i årtier. Derfor vil dele af oppositionen heller ikke støde Ksenia Sobtjak fra sig, selvom hun virkelig ikke er deres oplagte kandidat, siger DR’s Ruslands-korrespondent.

Sex med deltagere

Ksenia Sobtjak, der arbejder som chefredaktør på modemagasinet L'Officiel Russia, blev født i Sankt Petersborg i 1981 og er datter af byens tidligere borgmester, Anatolij Sobtjak.

Ksenia Sobtjak er kendistypen, der hele sit liv er gået efter opmærksomheden.

Matilde Kimer, DR's Ruslands-korrespondent

Som barn gik hun blandt andet til ballet, og hun har altid levet et overklasseliv, langt væk fra den almindelige russer, fortæller Matilde Kimer.

- Ksenia Sobtjak er kendistypen, der hele sit liv er gået efter opmærksomheden. Hun er altid klar på en selfie, og hun elsker at være på forsiden af modeblade, fortæller Matilde Kimer.

Hun var vært på realityprogrammet ’Dom 2’, og her blev hun kendt for blandt andet selv at have sex med nogle af deltagerne.

Derudover prøvede hun op igennem 00’erne talentet af som både skuespiller og modedesigner. Og hun var ikke bange for at skeje ud til rigmandsfester og prisuddelinger, hvor pressen også var til stede.

I 2011 begyndte hun dog stille og roligt at interessere sig mere og mere for politik. Hun blev kæreste med en oppositionskandidat, og hun skabte overskrifter, da hun året efter deltog i protesterne mod Rusland præsident.

Her ses Ksenia Sobtjak til en anti-Putin-demonstration i 2012. (Foto: MAXIM SHIPENKOV © Scanpix)

Hendes far ansatte nemlig Vladimir Putin i 1990, hvor han blot var en ukendt eks-KGB-agent. Og de forblev tætte, indtil Anatoly Sobjtak døde i 2000.

Ksenia Sobtjak har selv haft et tæt bånd til den russiske præsident. Derfor er der blevet spekuleret i, om hun i virkeligheden er blevet bedt om at stille op til præsidentvalget af folk i den russiske regering for at blåstemple præsidentvalget.

- Enhver borger har i henhold til loven ret til at stille op til præsidentvalget. Ksenia Sobtjak er ingen undtagelse, sagde Vladimir Putin i september til avisen Vedomosti, da rygtet om hendes kandidatur var begyndt at florere.

Sætte fingeren på ømme punkter

Ksenia Sobtjak har dog ikke været bange for offentligt at kritisere Vladimir Putin.

Og hun har selv afvist spekulationerne og betegnet dem som et usselt forsøg på at miskreditere hende.

- Myndighederne har besluttet sig for at kvæle mig med kærlighed. Det er en meget smart taktik, og de gør alt, hvad de kan, for at få det til at fremstå som om, vi er sammen om det her, sagde hun til The Guardian.

Putin-kritiske storbyhipstere betragter hende ikke som en rigtig del af oppositionen. De rige mener, at hun er en overløber, mens de fattige føler, at hun håner dem med sin glamgirl-livsstil og minkpelse.

Matilde Kimer, DR's Ruslands-korrespondent

Men uanset om hun er en reel kandidat eller ej, så får hun svært ved at vinde præsidentvalget, siger Matilde Kimer.

For det første er det småt med reelle politiske budskaber, udover at hun gerne vil trække Rusland i en mere europæisk retning.

Og for det andet har hun ingen folkelig appel, og det kommer hun formentlig aldrig til at få, understreger Matilde Kimer.

- Det kan godt være, at hun har mere end fem millioner følgere på Instagram, men hun har ikke fem millioner russere, der tilbeder hende. Det er svært at spotte hendes målgruppe, siger DR’s korrespondent og fortsætter:

- De Putin-kritiske storbyhipstere betragter hende ikke som en rigtig del af oppositionen. De rige mener, at hun er en overløber, mens de fattige føler, at hun håner dem med sin glamgirl-livsstil og minkpelse. Og de gamle russere er imod hendes livsstil.

Men når det er sagt, er Ksenia Sobtjak ikke nogen dum blondine, selvom hun ynder at fremstille sig som en, understreger Matilde Kimer.

- Med den rette hjælp og støtte fra Ruslands opposition kan hun måske være med til at sætte fingeren på de politikernes ømme punkter, når hun skal deltage i debatter med Vladimir Putin og de andre præsidentkandidater.