Rusland vil svare igen på Norges udvisning af ambassadeansatte

15 personer ved Ruslands ambassade i Oslo er blevet kaldt 'en trussel mod norske interesser'.

Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, var klar i mælet på dagens pressemøde. Hun slog fast, at russiske ambassadefolk har misbrugt deres diplomatiske status, og at de derfor erklæres uønskede. (Foto: © JAVAD PARSA, Ritzau Scanpix)

Det huer ikke Rusland, at det norske udenrigsministerium har erklæret 15 russiske ambassadeansatte for "uønskede i Norge".

Faktisk varsler de, at der vil blive svaret igen.

- Rusland vil komme med et passende modsvar, oplyser det russiske udenrigsministerium til det russiske nyhedsbureau Tass.

De russiske ansattes stempling som uønskede skyldes, at norske myndigheder mener, at de har handlet på måder, som ikke "er forenelige med deres diplomatiske status", lyder det fra den norske udenrigsminister, Anniken Huitfeldt.

- Deres virke er en trussel mod norske interesser, sagde hun på et pressemøde.

- Vi vil ikke tillade, at russiske efterretningsofficerer opererer under diplomatisk dække i Norge.

Den russiske ambassade i Norges hovedstad, Oslo. Bag disse mure arbejdede de 15 personer, som Norge nu udpeger som russiske efterretningsofficerer. (Foto: © Annika Byrde, Associated Press)

Hun vil dog ikke svare konkret på, hvad de 15 ansatte har gjort. Hun henviser til den norske efterretningstjeneste PST. Efterretningstjenesten henviser dog for nu tilbage til det norske udenrigsministerium, skriver NRK.

Udvisningerne sker, mindre end en uge før de nordiske medier DR, SVT, NRK og Yle offentliggør dokumentarserien 'Skyggekrigen', der undersøger russiske efterretningstjenesters hemmelige operationer i netop Norden.

'Rusland har ingen grund til at reagere'

Det er ikke første gang, at Norge udviser russere. Det skete også i april sidste år, hvor tre personer måtte forlade landet.

Hvad Rusland vil gøre denne gang er endnu ikke klart, men Anniken Huitfeldt mener ikke, der er brug for en lignende russisk reaktion.

- Rusland har ingen grund til at reagere mod Norge, siger Huitfeldt. Hun understreger, at ingen norske diplomater i Rusland beskæftiger sig med efterretninger.

Selvom situationen kan se noget penibel ud, så slår den norske udenrigsminister fast, at Norge fortsat ønsker et diplomatisk samarbejde med Rusland.

- Jeg vil understrege, at Norge ønsker normale diplomatiske forbindelser med Rusland, og at russiske diplomater er velkomne i Norge.

- Det, vi laver nu, er udelukkende rettet mod uønskede efterretningsaktiviteter, sagde den norske udenrigsminister blandt andet på pressemødet.

På den russiske ambassade i Oslo bliver det beskrevet som "stærkt negativt", at de 15 personer nu bliver udvist.

- Det er endnu et yderst uvenligt skridt, som vil blive fulgt op med modforanstaltninger, siger ambassadens pressetalsmand, Timur Tjekanov, til NRK.

Danmark udviste også russere sidste år

Mange europæiske lande har den seneste tid udvist russere, som mistænkes for efterretningsarbejde under diplomatisk dække.

Danmark udviste sidste forår 15 efterretningsofficerer, der var under diplomatisk dække på den russiske ambassade i København. Det skete efter Ruslands invasion af Ukraine.

- Vi har konstateret, at de 15 udviste efterretningsofficerer har lavet spionage på dansk jord. Vi har en helt særlig sikkerhedssituation i Europa lige nu, og derfor finder regeringen det rigtigt, at vi tager den beslutning nu, lød det dengang fra daværende udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

De russiske efterretningsofficerer fik to uger til at forlade landet sammen med deres familier.

De udviste blev hentet i et russisk fly, som fik en særtilladelse til at flyve ind i dansk luftrum og til at lande i Københavns Lufthavn.

- De udgør en risiko for vores nationale sikkerhed, som vi ikke kan sidde overhørig, sagde Jeppe Kofod om de udviste efterretningsofficerer.

Den russiske ambassade reagerede dengang ved at kalde udvisningerne for "ubegrundede".

Ambassaden understregede samtidig, at de ansatte på den russiske ambassade i Danmark følger reglerne for diplomatiske relationer nøje i deres aktiviteter.