Ruslandsekspert: Danmark har ikke brug for russisk gas

Nord Stream 2 får ikke betydning for danske forbrugere - vi forsyner os selv med gas fra Nordsøen.

Danmark er selvforsynende med gas og har derfor ikke behov for at importere naturgas fra russiske Gazprom. Men det har en række andre europæiske lande - herunder Tyskland. (Foto: handout © Scanpix)

'Europa ender i lommen på russerne'

Sådan lyder en del af kritikken fra både danske og europæiske politikere, når snakken går på den omstridte gasledning Nord Stream 2.

Den 1.225 kilometer lange gasrørledning skal løbe fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen – og dermed igennem dansk farvand.

Men den får ikke nogen betydning for de danske energiforbrugere, lyder vurderingen fra både energiselskabet Ørsted og lektor Mogens Rüdiger fra Institut for Globale Studier ved Aalborg Universitetet.

Danmark forsyner nemlig sig selv med gas fra Nordsøen - i modsætning til en række andre europæiske lande som Tyskland og Frankrig.

- Selvom vi importerer gas fra det russiske energiselskab Gazprom, er mængderne for små til, at der er tale om, at vi er afhængige af det, siger Mogens Rüdiger og tilføjer:

- Tyskland derimod har behov for russisk naturgas for at kunne fortsætte den grønne omstilling.

For et par år siden stoppede Tyskland produktionen af atomkraft og gik over til at bruge kul i rigtig store mængder.

- Det var selvfølgelig voldsomt miljøbelastende. Så selvom naturgas er fossilenergi, så er det en klar fremgang, siger Mogens Rüdiger.

I dag leverer russerne knap 40 procent af al den gas, som Danmark og EU-landene importerer. Efter planen stiger det med 55 milliarder kubikmeter om året, når den nye gasrørledning bliver taget i brug.

Dansk import skyldes uopsigelig aftale med Gazprom

Danmark importerede i 2017 1,8 milliarder kubikmeter naturgas fra det russiske energiselskab Gazprom.

Den største danske importør er energiselskabet Ørsted. Men Ørsted importerer ikke gassen, fordi der er et behov for den russiske gas, men på grund af en gammel uopsigelig aftale med Gazprom.

- Gaskøbsaftalen blev indgået i 2006 for at sikre en langsigtet forsyning med gas i en tid, hvor gasfyrede kraftværker blev set som en væsentlig del af Europas fremtidige el- og varmeforsyning, skriver Carsten Birkeland Kjær fra Ørsted i en mail til DR.

Han understreger også, at Danmark er selvforsynende med gas og sælger den gas, vi køber fra Rusland, videre til andre lande i Vesteuropa.

- I dag har det vist sig, at behovet for at sikre gasforsyningen gennem langsigtede gaskøbsaftaler er mindre, end man lagde til grund, da aftalen blev indgået, skriver han i mailen.

Nord Stream 2 er en 1.225 kilometer lang gasrørledning, der skal løbe fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen – heriblandt igennem dansk farvand forbi Bornholm. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)

Nyt gasdirektiv skal forhindre monopol

Senere i dag skal EU's tre hovedinstitutioner – Ministerrådet, Europa-Parlamentet og EU-kommissionen – diskutere EU's nye gasdirektiv, som vil få afgørende indflydelse på netop Nord Stream 2.

Et af punkterne i aftalen er, at når en ledning går gennem to lande, må det land, som ejer ledningen, ikke også eje gassen.

Sådan skal det fremover også være, hvis gassen kommer fra et land uden for EU, mener EU.

Det vil betyde, at andre lande også får mulighed for at bruge gasledningerne.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan rørledningen have sikkerhedspolitiske konsekvenser, og derfor har den danske regering endnu ikke godkendt ansøgningen om at trække gasledningen igennem dansk territorialfarvand.