Tema Krigen i Syrien

Ruslandsforsker: MH17-flystyrt får ikke flere konsekvenser for russerne

De russiske myndigheder vil blive ved med at tage afstand fra den dødelige flynedskydning, siger Ruslands-kender.

Den hollandske havarikommission har genskabt MH17-flyet, som sidste år blev skudt ned over det østlige Ukraine. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Det var en russisk-fremstillet Buk-missil, der blev brugt til at skyde det malaysiske MH17-passagerfly ned over det østlige Ukraine.

Sådan lød den endelige konklusion fra den hollandske havarikommission, som har brugt det seneste år på at klarlægge omstændighederne omkring flyulykken, der kostede 298 personer livet i juli sidste år.

Trods det kommer sagen ikke til at få yderligere konsekvenser for russerne, lyder det fra Flemming Splidsboel Hansen, Ruslands-kender og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

- Skaden var allerede sket, og vi vidste godt i forvejen, at det efter alt at dømme var et russisk missil, der var blevet brugt. Selvom det var en ødelæggende begivenhed, kommer de nye konklusioner ikke til at betyde mere for landets internationale samarbejde og renommé, siger han.

Ukraine og flere vestlige lande har længe fastholdt, at det var pro-russiske oprørere i Ukraine, der stod bag nedskydningen.

Men russerne har fra begyndelsen af fastholdt, at de ikke har haft noget med nedskydningen at gøre.

Og myndigheder var da heller ikke længe om at afvise konklusionen fra Holland.

Det overrasker ikke Flemming Splidsboel Hansen.

- Russerne har konsekvent lagt afstand til episoden og undersøgelsen. Med mindre, der kommer et nyt styre, vil de blive ved med at lægge låg på sagen, siger han.