To russere eftersøgt for Skripal-forgiftning: "Vi er ikke agenter"

To mistænkte siger, at de intet har at gøre med forgiftningen af Sergei Skripal og hans datter.

Britisk politi har absolut ikke nogen sag mod to russiske statsborgere, der er eftersøgt for at stå bag forgiftningen af den russiske eksspion Sergei Skripal og hans datter, der blev udsat for nervegiften novichok 4. marts.

Det siger to personer, som påstår, at de er de to eftersøgte, Ruslan Boshirov og Alexander Petrov, i et interview med statsstyrede russiske medie Russia Today.

Her siger de, at de intet havde at gøre med forgiftningen, at de ikke er agenter, og at de nu er bange for at forlade deres hjem.

Begge medgiver dog, at de befandt sig i Salisbury, hvor giftattentatet fandt sted.

- Vi var ikke mere end en time i Salisbury især på grund af ventetiden mellem togene. Måske kom vi forbi Skripals hus, men vi ved ikke, hvor det er placeret, siger Ruslan Boshirov.

Fanget på video tæt på Skripals adresse

Britisk politi mener dog, at de har beviser, der kan koble de to russiske statsborgere til drabsforsøget.

Politiet har nemlig fundet spor af novichok i det hotelværelse, hvor de to boede under opholdet i Storbritannien.

Det fortalte de 5. september, hvor de også offentliggjorde billeder af de to mistænkte. Disse to personer ligner de to mænd, der i dag er stået frem i Russia Today.

I efterforskningen er der også blevet inddraget optagelser af de to russeres færden, deriblandt hvad politiet mener var en rekognisceringstur til Salisbury umiddelbart efter ankomsten.

Desuden har politiet offentliggjort en overvågningsvideo, der viser de to russere nær Skripals hjem på dagen for giftattentatet.

I alt har britisk politi gennemgået 11.000 timers overvågning i sagen.

Politiet mener, at de her smurte nervegiften på husets dør, før de tog direkte i lufthavnen Heathrow med tog og metro og fløj tilbage til Moskva.

Interviewet med de to russere, hvor de benægter at have stået bag, har dog indtil videre også blot ført til hovedrysten i Storbritannien.

Det konservative parlamentsmedlem John Glen, der er valgt i Salisbury, siger ifølge Reuters, at de mistænktes udtalelser ikke er troværdige og ikke stemmer overens med Storbritanniens efterretninger.

Det britiske udenrigsministerium afviser også de to russeres forklaring. I en erklæring lyder det, at de er sikre på, at de to mistænkte arbejder for den russiske efterretningstjeneste.

Mistænkt: Hvorfor skulle vi gå rundt med dameparfume?

Blandt beviserne britisk politi fremlagde tidligere på måneden er også en falsk dameparfume af mærket Nina Ricci, som politiet mener, at nervegiften er blevet opbevaret i.

Den ene af de mistænkte benægter dog pure, at parfumen er hans.

- Er det ikke skørt, at almindelige mænd skulle gå rundt med dameparfume? Alt bliver tjekket i tolden, og de ville have stillet spørgsmål om, hvorfor to mænd har dameparfume i deres bagage. Vi havde den ikke med, siger Ruslan Boshirov i interviewet med den russiske tv-stadion.

Ifølge Russia Today har de to mænd selv kontaktet mediet for at fortælle deres side af historien.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har dog tidligere afvist, at de to mistænkte er agenter fra den russiske efterretningstjeneste GRU. I samme ombæring opfordrede han dem til at stå frem og fortælle deres version af historien.

- Vi har selvfølgelig undersøgt, hvem disse mænd er. Vi ved, hvem de er. Vi har fundet dem. Jeg håber, at de vil komme frem selv og præsentere dem selv. Det vil være bedre for alle, sagde Vladimir Putin under en tale ved et økonomisk forum i den østrussiske by Vladivostok.

- Der er intet specielt eller kriminelt over det. Det kan jeg forsikre jer.