Russere flygter i tusindvis: Betaler 200.000 kroner for et flysæde ud af landet

De rige og veluddannede flygter, og det kan have konsekvenser for Rusland på længere sigt, mener ekspert.

Rige russere er i disse dage parate til at give mange tusinde kroner på at forlade landet i privatfly. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)

Siden Vladimir Putins udmelding i sidste uge om en delvis mobilisering af 300.000 soldater fra reserven, som skal kæmpe i Ukraine, har mange russere forsøgt at flygte ud af landet.

Det er sket ved at krydse grænserne til blandt andet Finland, Georgien, Kazakhstan med bil og lande som Armenien, Tyrkiet og Aserbajdsjan med fly.

Ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, drejer det sig om mange tusinder russere, som flygter fra hjemlandet.

- Det er massivt og meget omfattende, det der sker. Jeg har set tal på, at minimum 260.000 har forladt Rusland, siden mobiliseringsordren blev givet af Putin onsdag i sidste uge. Det er dog et tal, der er hæftet med stor usikkerhed.

- Men kigger man på migrationstallene til Ruslands naboland Kazakhstan, så er der migreret omkring 100.000 russere på seks dage, siger han.

På satellitbilleder kan man se lange bilkøer nær Georgiens grænse, som du kan se herunder.

  • Satellitbilleder viser massive køer omkring den georgiske grænse. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
  • Siden mobiliseringen har russerne flygtet i stor stil. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
  • Har man allerede modtaget indkaldelsen til hæren, er det ikke muligt at forlade Rusland. Så stoppes man ved grænsen. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Ifølge Flemming Splidsboel er det primært unge mænd i mobiliseringsalderen, som lige nu flygter. Men også folk som er ressourcestærke nok til at kunne overskue en usikker fremtid.

- Spørgsmålet er, hvad de har tænkt sig at leve af, når de kommer til eksempelvis Kazakhstan eller Tyrkiet. De har ingen bopæl eller noget job. Og på grund af sanktionerne har de heller ikke internationale betalingskort, siger han.

Priser for privatfly stikker af

En af måderne, hvorpå rige russere flygter fra hjemlandet, er via fly.

Priserne på almindelige flybilletter er fløjet i vejret, og nu melder det britiske medie The Guardian, at det samme sker for priserne på privatfly.

Her er stenrige russere klar på at betale mellem 165.000-205.000 danske kroner for et sæde på et privatfly, som primært flyver til Armenien, Tyrkiet og Aserbajdsjan. Disse lande tilbyder nemlig visumfri adgang for russere.

- Situationen er fuldstændig sindssyg lige nu, udtaler Yevgeny Bikov, der er direktør i privatflyfirmaet Your Charter, til The Guardian.

- Normalt får vi 50 forespørgsler om dagen, men lige nu får omkring 5.000, fortsætter han.

Russernes flugt er kommet i kølvandet på Vladimir Putins udmelding i sidste om, at 300.000 soldater fra den russiske reserve skal indkaldes til krigen i Ukraine. (Foto: © GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE, Ritzau Scanpix)

Også hos firmaet FlightWay, der tilbyder privatjetflyvninger, har man modtaget en øget efterspørgsel på envejsbilletter til Armenien, Tyrkiet, Kazakhstan og Dubai.

- Efterspørgslen er 50 gange over normalen, siger Edourd Simonov, der er virksomhedens direktør, ligeledes til The Guardian.

Råd til at undgå indkaldelse florerer

Men det er et fortegnet billede, at de russiske mænd forlader Rusland på førsteklasse med privatfly. For det er slet ikke hele sandheden.

Det siger Birgitte Pristed, der er lektor på Aarhus Universitet, hvor hun forsker i russisk kultur.

- Der er selvfølgelig nogle meget rige mennesker, som har råd til den mulighed, men der cirkulerer også hjælp til selvhjælp på de russiske sociale medier med råd til, hvordan den almindelige russer kan undgå militærtjeneste.

- Råd nummer et er at flygte ud til landområder i Rusland, hvor man kan gemme sig hos slægtninge i små landsbyer og håbe på, at man ikke bliver fundet. Man skal også undgå at tage telefonen fra et nummer, man ikke kender.

Det er ikke alle russere, der flygter mod grænsen. Her ses en russisk soldat fra reserven sige farvel til sin kære i Sankt Petersborg den 27. september. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Et andet råd er ifølge Birgitte Pristed, at man skal forsøge at komme over grænsen så hurtigt som muligt, hvilket mange lige nu gør.

Og hvis man i sidste ende ender med at blive indkaldt, florerer der på sociale medier også råd for at undgå det, fortæller hun.

- Hvis man ikke undslipper militærindkaldelsen, så lyder rådet, at man skal indtage 100 gram kogesalt, eller drikke et glas benzin. For så lander man på militærhospitalet i stedet for at blive sendt til fronten.

Bidrager til russisk hjerneflugt

Russernes flugt ud af landet har også en anden konsekvens for det russiske samfund både på kort og lang sigt.

Den bidrager nemlig til en hjerneflugt, der for alvor skete, da Rusland invaderede Ukraine i starten af året.

- Denne mobiliseringsbølge ud af landet skubber yderligere til den russiske hjerneflugt, som vi også så i de første uger efter invasionen. Dengang var det primært de liberalt-demokratisk sindede og folk fra universiteterne og it-branchen, siger Birgitte Pristed og fortsætter:

- Socialt og uddannelsesmæssigt er det lige nu et bredere segment, der rejser afsted.