Russere haster over grænsen og frygter, at den skal lukke helt: Vi kan vende tilbage, når Putin dør

Russerne flygter ud af Rusland, efter landets delvise mobilisering kan sende dem til fronten.

Russiske mænd flygter via Georgien, der er et af de få lande, der ikke kræver visum af russerne, hvis de vil krydse grænsen. (Foto: © THE INSIDER, Ritzau Scanpix)

Lige siden Putin erklærede delvis mobilisering, hvilket vil betyde, at 300.000 russere skal sendes til fronten i Ukraine, er tusindvis af russiske mænd flygtet fra landet.

Og flugten går i manges tilfælde gennem nabolandet Georgien. Her viser billeder kilometer lange køer af biler, der holder i kø for at krydse grænsen.

Selvom talsmand for Kreml Dmitry Peskov i går udtalte, at "der ikke var truffet beslutning om at lukke grænserne", så frygter flere russere, at det snart sker.

Samtidig har har den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, sendt væbnede styrker til den georgiske grænse.

- De har sendt en pansret mandskabsvogn ned til grænsen, der skulle sikre roen, som det blev formuleret, siger DR's Rusland- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer.

Ifølge hende frygter de russiske myndigheder, at der skal opstå uroligheder blandt de flygtende.

- Man er nervøs for, at med så mange tusinde mennesker, der ikke rigtigt får lov til at komme over, vil der kunne opstå den samme slags ballade, som vi har set i enkelte russiske byer, hvor der har været demonstrationer og protester.

Tirsdag meddelte tv zvesda, der er drevet af det russiske forsvar, at der åbner et russisk rekrutteringskontor ved grænsen til Georgien. Mediet skriver dog ikke noget om, om det præcis er de flygtende russere, som skal rekrutteres til hæren.

  • Satellitbilleder viser massive køer omkring den georgiske grænse. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
  • Siden mobiliseringen har russerne flygtet i stor stil. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
  • Har man allerede modtaget indkaldelsen til hæren, er det ikke muligt at forlade Rusland. Så stoppes man ved grænsen. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Frygter at grænsen vil lukke helt

Selvom grænseovergangen til Georgien stadig officielt er åben, så er det meget få af de flygtende russere, der kommer igennem, fortæller Matilde Kimer.

- Der sker meget, meget lidt. Grænseovergangen er næsten blevet helt lukket. Jeg kan se, at folk har ventet i op til 50 timer for at komme over.

- Og så er der en meget, meget stor frygt for og rigtig mange rygter om, at grænserne vil lukke, når de her folkeafstemninger i Ukraine bliver godkendt i Rusland.

I dag er sidste dag, hvor indbyggere i de ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja kan stemme, om de vil tilslutte sig Rusland. Et valg, hvis legitimitet kritiseres fra stort set alle kanter, men som ikke desto mindre vil kunne give Putin mulighed for sige, at Ukraine nu fører en offensiv på russisk jord.

Ifølge det britiske forsvarsministerium forventes Putin formelt at annoncere overtagelsen af de besatte områder i Ukraine fredag.

Unge mænd krydsede grænsen til fods

Der er dog også russere, der er kommet igennem grænseovergangen, og nu kan slippe frygten for at blive indkaldt til det russiske militær.

Nanna Hastrup Clemmensen er på vandreferie i Georgien og befinder sig i bjergbyen Stepantsminda, der ligger 11 kilometer fra den russiske grænse.

Her har hun mødt nogle af de mænd, der har rejst i dagevis for at komme ud af Rusland.

- Vi mødte en gruppe unge mænd, der var flygtet. De var fra Moskva og havde ikke sovet i to dage, fordi de ville nå ud af landet.

De unge mænd, Nanna Hastrup Clemmensen talte med, lod sig dog ikke stoppe af den massive bilkø.

- De var fløjet sydpå i Rusland, hvorefter de havde bestilt en bil, der havde kørt dem mod grænsen. Her mødte de denne her lange, lange bilkø, så de besluttede sig for at stige ud af bilen og gå 15 kilometer over grænsen, fordi de havde hørt rygter om, at grænsen ville lukke, fortæller hun.

'De venter på, at Putin dør'

Hun spurgte samtidig mændene, hvad deres plan var for fremtiden, nu hvor de var nået ud af Rusland.

- Jeg spurgte dem, om de regnede med, at de kunne vende tilbage til Rusland. Der svarede de, at de venter på, at Putin dør, fortæller Nanna Hastrup Clemmensen, der fortsætter:

- De fremstår bevægede og chokerede.

Ifølge uafhængige russiske medier har omkring 260.000 russere forladt deres hjemland, siden Putin erklærede den delvise mobilisering.