Russere: Militærmagt kan ikke vinde i Afghanistan

Militærmagt kan ikke alene vinde krigen mod Taleban i Afghanistan. Det siger russiske veteraner, der måtte trække sig ud af Afghanistan for præcis 20 år siden.

Russiske veteraner mødes på 20-årsdagen i Rostov for at mindes deres døde kammerater. (Foto: Valery Matytsin © Scanpix)

I dag er det præcis 20 år siden, Sovjetunionen trak sine tropper ud af Afghanistan. Og det var en ydmyget og slagen hær, som kørte hjem dengang.

Den røde hær havde brugt ni år og mistede 15.000 soldater - uden nogensinde at nå sit mål i Afghanistan.

Det vil USA heller ikke gøre, hvis præsident Obama udelukkende satser på militæret, advarer de russiske krigsveteraner

Bedre at forhandle

Boris Gromov var den sidste sovjetiske general der forlod Afghanistan i februar 1989 - efter ti års krig. Nu er han guvernør i Moskva-regionen, men han har ikke glemt Afghanistan,og de bitre erfaringer invasionen gav.

- USA vil sende flere soldater til Afghanistan og mindske styrken i Irak. Jeg ved ikke, hvor det vil føre hen, men som en erfaren mand i det område kan jeg siger, at man ikke kan løse noget med magt. Det er bedre at forhandle med afghanerne, siger han.

Sovjetunionen invaderede Afghanistan i december 1979 og den sovjetiske leder, Leonid Brezhnev regnede med et hurtigt resultat.

Som at slås mod sand

Målet var at stabilisere den vaklende kommunistiske regering i Kabul, og derved sørge for et loyalt Afghanistan på et tidspunkt, hvor Den Kolde krig rasede. Men ti år senere måtte de sovjetiske styrker trække sig ud med halen mellem benene.

Nu advarer de amerikanerne mod at gentage deres fejl. Russiske veteraner fra Afghanistan står nærmest i kø for at fortælle, at det ikke nytter at poste stadig flere soldater ind i Afhanistan.

- Det er som at slås mod sand, sagde en af veteranerne ved en mindehøjtidelighed i weekenden i Rusland.

Facebook
Twitter