Russerne betaler prisen for at være gået i ukrainsk fælde, men hvordan kunne det gå så galt?

En storstilet modoffensiv har sendt russerne på flugt.

I går lykkedes det ukrainske tropper at indtage byen Kupjansk, der på grund af sin jernbane spiller en vigtig strategisk rolle. (Foto: PRESS SERVICE OF THE STATE SECUR © Ritzau Scanpix)

Russerne er blevet narret - eller vildledt som det hedder på militærjargon.

Det tyder det i hvert fald på, efter en ukrainsk modoffensiv har presset russerne ud af store dele af Kharkiv-regionen og væk fra nøglebyer som Balakliia, Izium og angiveligt jernbane-byen Kupjansk.

Offensivens succes hænger i høj grad sammen med en succesfuld vildledningsmanøvre fra Ukrainernes side.

Her har man ved hjælp af angreb i syd fået russerne til at koncentrere deres styrker omkring Kherson i det sydlige Ukraine.

Samtidig lyder det fra en talsmand for de ukrainske specialtropper, at man rykkede ens bedste og tungeste vestlige våben op mod den nordøstlige front ved Kharkiv.

- Russerne troede, at vi ville komme fra syd, og flyttede deres udstyr. I stedet ramte vores offensiv, hvor de mindst ventede det, og det fik dem til at gå i panik og flygte, siger Taras Berezovets, der er presseofficer for Bohun-brigaden, som er en del af Ukraines specialstyrker til The Guardian.

Kort sagt: Rusland spændte mavemusklerne og forberedte sig på et slag i mellemgulvet, men blev i stedet ramt af en ukrainsk fuldtræffer på kæben.

Angreb og udmeldinger om en stor offensiv i syd har lokket russiske styrker ned mod Kherson. Det har ukrainerne udnyttet og har gennemført en succesfuld modoffensiv i Kharkiv-regionen.

Efterlod værnepligtige til at holde østlig front

Og den manøvre er ganske enkelt godt militærhåndværk, lyder det fra Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Ukrainerne har været ret snedige og lokket ret mange russere til det sydlige Ukraine.

- Samtidig har man opbygget til en offensiv i øst, uden at russerne har lagt mærke til det.

  • Der er endnu ikke kommet bekræftelse fra russisk side på, at man har tabt Kupjansk. Her ses dog et billede af ukrainske soldater, der efter alt at dømme står i byen. (Foto: TELEGRAM @KUPTG © Ritzau Scanpix)
  • Ukrainske soldater gør honnør, mens det ukrainske flag igen kan hejses i den nyindtagede by Balakliia. (Foto: MINISTRY OF DEFENSE OF UKRAINE © Ritzau Scanpix)
  • Foragten for de russiske styrker og deres flag er til at føle på. 'I disse dage viser russerne, hvad de er bedst til – at stikke halen mellem benene', lød det lørdag aften fra præsident Volodymyr Zelenskyj. (Foto: PRESS SERVICE OF THE STATE SECUR © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Det efterlod en front i Kharkiv, hvor russernes erfaring og antal ikke kunne modstå de ukrainske angreb og de vestlige våben.

- Meldingerne er, at de soldater, der har dækket det her område, i høj grad har været værnepligtige og en slags politistyrker fra nationalgarden, og det har slet ikke været stærkt nok til at stå imod den ukrainske hær, siger Anders Puck Nielsen.

Og den hastige fremrykning vil fortsætte, så længe ukrainerne har mulighed for det.

- Lige nu presser de bare på og vil gøre alt, hvad de kan, for at udnytte, at der er denne her form for kollaps blandt russerne.

Lektor: Russerne har tolket efterretninger forkert

Tilbage står så spørgsmålet; hvorfor er det ikke lykkedes den berømte og berygtede russiske efterretningstjeneste at opsnappe, at de russiske tropper stille og roligt gik i den fælde, der af eksperter betegnes som et vendepunkt i krigen?

Claus Mathiesen er lektor ved Forsvarsakademiet med Rusland som speciale og er tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

Ødelagte kampvogne efter kampen i Kharkiv-regionen. (Foto: JUAN BARRETO © Ritzau Scanpix)

Han mener, at noget af det, der har "snydt" russerne, er, at offensiven i syd i virkeligheden er mere end bare en afledningsmanøvre.

- Jeg er sådan set ikke enig i, at det bare var en skinmanøvre. Det ser ud til, at ukrainerne har haft ressourcer til to offensiver, for de er jo faktisk fortsat en trussel mod de styrker, der står i syd.

- Men russerne har ikke luret, at ukrainerne faktisk havde en offensiv hensigt i øst. Og det kan man godt undre sig over, siger Claus Mathiesen.

'Information er alfa-omega, når man fører krig'

Han mener nemlig, at russerne har haft fine muligheder for at indhente efterretninger om de ukrainske styrker, men man har ikke kunnet gennemskue, hvad hensigten med troppebevægelserne har været.

- Jeg synes, at det viser et russisk forsvar, der ikke rigtigt er i stand til at udlægge situationen på en måde, hvor man drager fordel af det. Man har haft gode, rigtige kilder, men man har et eller andet sted negligeret at reagere på det.

Og får man ikke de rigtige informationer - eller reagerer man ikke på de informationer, man har - så ender det i situationer som den, der lige nu udspiller sig i Ukraine.

- Information er alfa-omega, når man fører krig. Man kan ikke føre krig ud i det blå, det dør man af, siger Claus Mathiesen.

Ifølge Rusland er der dog ikke tale om, at soldaterne er blevet tvunget væk af ukrainerne, men at tropperne i stedet er i gang med at omgruppere, mens man har tildelt ukrainerne betydelige tab.