Russerne får hjælp fra et af de mest intelligente dyr. For delfinerne har flere fordele end teknologi

Delfiner er blevet set nær havn på Krim. Her er de perfekte til at sikre skibene mod ukrainske angreb.

Delfiner er et af de dyr, der kan bruges til at forsvare skibe mod angreb. Billedet her stammer fra Frankrigs kyst ud mod Den Engelske Kanal. (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

Den bliver anset som et af de mest intelligente dyr. Dens hjerne udgør 1,5 procent af dens kropsvægt, mod to procent hos mennesket - og så kan den ekkolokalisere.

Netop det er årsagen til, at to indhegninger er blevet spottet i havnen ved byen Sevastopol på Krim, der blev annekteret af Rusland i 2014.

Her holder det russiske forsvar specialtrænede delfiner, som angiveligt hjælper med at forsvare russiske skibe mod angreb fra Ukraine.

Det konkluderer i hvert fald den amerikanske marineforening The United States Naval Institute på baggrund af satellitbilleder, skriver blandt andet BBC.

U.S. Naval Institute har på Twitter delt et billede af havnen i Sevastopol, hvor man kan se indhegningerne, der menes at blive brugt til delfiner. De er markeret nede i billedet venstre hjørne. (© Maxar/Twitter)

Netop havnebyen Sevastopol på Krim menes at være betydningsfuld for den russiske marine i Sortehavet i forbindelse med invasionen af Ukraine. Derfor kommer det heller ikke bag på Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, at man ser indhegninger til delfiner netop der.

- Delfiner er gode til at finde ting under vand. De kan bruges til minerydning, men de kan også beskytte skibe mod fremmede dykkere, der svømmer ind i havnen for at sætte en mine på et skib, så det eksploderer, siger Anders Puck Nielsen.

Billige og klarer flere ting på én gang

Han forklarer, at der overordnet set er to ting, delfinen udmærker sig ved.

Den kan trænes til at gøre brug af lyde under vand, hvor den ved hjælp af lydenes ekko hurtigt opdager, hvis dykkere nærmer sig skibet. En teknik den også bruger, når den fanger sit bytte. Men det, der gør den særlig brugbar, er, at den også kan angribe dykkere.

- Hvis russerne bruger hydrofoner (lydoptagere i vandet, red.), så vil de kunne registrere en dykker, men så skal dykkeren bekæmpes. Der kan de gøre brug af håndgranater, men delfinerne er en helstøbt og billig kapacitet. De er nemlig trænet til at bekæmpe dykkere – og der er man chanceløs som dykker, siger Anders Puck Nielsen.

Nogle delfinarter kan svømme op til 50 kilometer i timen, og et slag i den hastighed gør "dæleme ondt", som Anders Puck Nielsen udtrykker det. Når russerne så selv skal dykke omkring skibene, benytter de indhegningerne til delfinerne, forklarer han.

Det er her ved havnen i Sevastopol, at delfinindhegningen er blevet spottet. På billedet ses i øvrigt det russiske skib 'Moskva', der sank tidligere på måneden. (Arkivbillede) (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Anders Puck Nielsen er ikke bekendt med, at de ukrainske styrker har gjort brug af dykkere til at angribe russiske skibe i Sevastopol. Men han siger, at muligheden er oplagt, fordi havneområdet på land typisk er sikret med hegn og vagter, samtidig med at indgangen fra havet ikke er blokeret, og at området er svært at observere.

- Det er svært for mennesker at se dykkere – særligt om natten. I gamle dage kom der luftbobler op, så man kunne se, at nogle svømmede dernede. Men det gør der nødvendigvis ikke længere på nyere udstyr.

Søløver er mere mobile

Flere andre lande gør også brug af dyr i forhold til at beskytte forsvaret. I USA træner man blandt andet søløver til samme formål som delfinerne i Sevastopol – og de har en fordel, som delfinerne ikke har.

- Søløver er smarte, for dem kan du tage med i skibet, men de er også virkelig gode til at opdage dykkere. Søløverne kræver bare dyrepassere og så en lille svømmepøl på skibet, og så kan de beskytte skibet, uanset hvor det befinder sig. Delfiner er bundet til det område, hvor deres indhegning er, siger Anders Puck Nielsen.

Historisk set har der været brugt dyr i militæret i meget lang tid. Alt fra heste til elefanter er blevet brugt til at transportere soldater og udstyr, men selvom metoden i dag ville lyde lidt altmodisch og absurd, så er der faktisk tale om at vende tilbage til nogle af de gamle metoder, siger Anders Puck Nielsen.

Amerikansk forsvar bruger søløver til at sikre skibe. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)

Snak om at bruge brevduer igen

- Man snakker om, at brevduen igen kan bruges som kommunikationsform, fordi man undgår at radiosignaler kan spores. Amerikanerne taler om at benytte sig af æsler i helt fjerne, ufremkommelige egne, og en rovfugl som falken vil være god til at spotte og nedkæmpe små droner, fortæller han.

Desuden vurderer han, at hunde bliver brugt på dækket af de russiske skibe, hvor de har den samme funktion, som delfinerne har i vandet: Nemlig at sikre, at ukrainerne ikke kommer ind.

Satellitbilleder fra 2018 viste også, at Rusland gjorde brug af delfiner på deres base i den syriske havneby Tartus under krigen i Syrien.