Russerne lider store nederlag og kan miste evnen til offensive operationer: 'Vi taler måske om uger'

Krigen i Ukraine bevæger sig snart ind i en ny fase, siger lektor ved Forsvarsakademiet.

Vladimir Putins Rusland har på det seneste oplevet flere tilbageslag i Ukraine. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Rusland kan have mistet en tredjedel af alle sine indsatte styrker i Ukraine siden invasionens start.

Sådan lyder det i en opsigtsvækkende melding fra det britiske forsvarsministerium, som dagligt opdaterer om krigen i Ukraine.

Med andre ord så kører det ikke på skinner for den russiske krigsmaskine, små tre måneder efter at invasionen af Ukraine blev påbegyndt.

For det er "ret dramatisk" at have mistet så stor en andel styrker, som Rusland har indtil videre, siger Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker hos Forsvarsakademiet.

- Hvis man har mistet så mange soldater, så siger det noget om, at ukrainernes forsvar har været rigtigt godt. Og at det hen over tid kan betyde, at Rusland kommer til at miste evnen til at nå sine mål.

Ifølge analysen fra det britiske forsvarsministerium betyder de store russiske tab, at de vil få svært ved at accelerere deres offensiv de næste 30 dage.

Den analyse er DR's forsvarsanalytiker, Mads Korsager, enig i. Faktisk forlyder det, at Rusland inden længe helt kan miste evnen til at lave offensive operationer.

- Der tales om, at inden længe - måske om nogle uger - vil Rusland miste evnen til at fortsætte den nuværende offensive operation, fordi de hverken har grej eller soldater nok. De vil simpelthen være ude af stand til at lave større angreb, hvis ikke forudsætningerne ændres afgørende, siger han.

Kharkiv ude af russernes kontrol

En af de byer, hvor man for alvor kan se, at russerne har mistet kontrollen, er i millionbyen Kharkiv, der ligger i det østlige Ukraine, og som ligger tæt på grænsen til Rusland.

Siden invasionens begyndelse har Kharkiv været plaget af voldsomme missilangreb, store ødelæggelser og mange dødsfald blandt civile.

Kharkiv, der siden krigens begyndelse har været genstand for massive russiske bombardementer, er blevet tilbageerobret af ukrainske styrker. (Foto: © SERGEY BOBOK, Ritzau Scanpix)

Men det billede er nu vendt på hovedet, hvor Ukraine har indledt en modoffensiv, fortæller Anders Puck Nielsen.

- I Kharkiv er situationen fin set fra Ukraines synspunkt, fordi man for første gang i flere måneder ikke er indenfor rækkevidde af russisk artilleri. Så byen er ikke under daglige angreb længere, siger han.

- I områderne nord for Kharkiv, hvor russerne stadig står, virker det som om, at russerne har gang i en kontrolleret tilbagetrækning henover den russiske del af grænsen. Det virker til, at de har givet op. De kæmper ikke rigtig mere, og det ser ud til, at det kun er et spørgsmål om tid, før ukrainerne tager området tilbage.

Tilbageerobringen af Kharkiv er en stor fjer i hatten for Ukraine, siger Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Omkring Kharkiv har vi set, at ukrainerne har smidt russerne ud. Kharkiv er vigtig, fordi det er Ukraines næststørste by, og så er det en vigtig milepæl, fordi det er deres selverklærede mål at trænge de russiske styrker ud af Ukraines grænser, siger han.

Russisk tilbageskridt ved vigtig flod

Slaget om Kharkiv er dog ikke det eneste sted, hvor Rusland har lidt nederlag på det seneste.

I sidste uge lykkedes det også Ukraine at forårsage skade på både russisk materiel og mandskab ved Siverskyi Donets-floden i Luhansk-regionen, da man ødelagde to såkaldte pontonbroer.

Billeder, der er udlevet af det ukrainske militær, viser de ødelagte køretøjer ved flodens bred. (Foto: © UKRAINIAN AIRBORNE FORCES COMMAN, Ritzau Scanpix)

- Ukrainerne havde regnet ud, hvor russerne ville krydse floden, og derfra ventede de tålmodigt, indtil overgangen startede. Derfra plastrede man de russiske enheder til med artilleri. På den måde lykkedes det tilsyneladende Ukraine at udslette det meste af en russisk bataljonskampgruppe.

- Det er endnu et eksempel på, at ukrainerne har været i stand til at hindre en storoffensiv fra russisk side, siger Claus Mathiesen.

Ifølge det ukrainske militær blev omtrent 1.000 soldater dræbt og 50 militærkøretøjer ødelagt, skrev Ekstra Bladet. Oplysningerne har DR ikke kunnet verificere.

Krigen nærmer sig en ny fase

Med de russiske tilbageslag forventer Claus Mathiesen, at krigen inden for kort tid bevæger sig ind i en ny fase, som han kalder den tredje fase.

Første fase var forsøget på at lave et hurtigt regimeskifte i Kyiv i krigens begyndelse. Det endte med, at russiske styrker trak sig væk fra hovedstaden.

Anden fase begyndte, da Rusland erklærede, at man ville koncentrere sig om en offensiv i øst.

- Den offensiv har vi set på og i nogen grad ventet på i halvanden måned, uden at det for alvor ser ud til at lykkes. Ukraine været gode til at ramme russernes svage punkt, nemlig logistikken og opbygningen til de store fremstød, som russerne havde i tankerne, siger han.

Derfor regner han med, at tredje fase indledes inden længe.

- Efter min overbevisning vil russerne nu gå efter at befri resten af Luhansk-republikkens territorium, og der mangler man cirka ti procent.

- Derefter tror jeg, man vil vende tilbage til Donetsk-republikkens territorium. For hvis russerne skal erklære bare en minimal sejr, så skal man have de to republikker, som man i princippet gik i krig for, siger Claus Mathiesen, der dog ikke er sikker på, at det er en plan, der med garanti bliver en succes:

- Om de kan lykkes med det, er en anden sag. For man har set alvorlige svaghedstegn hos de russiske styrker.