Russerne på gaden i pensionsprotest: Skal vi dø på jobbet?

En ny pensionsreform vil at betyde, at den gennemsnitlige russiske mand vil dø, mens han er i arbejde.

Der er protester i 50 russiske provinsbyer, blandt andet her i Vladivostock. Det er ikke tilladt at demonstrere i VM-værtsbyerne. (© Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved)

- Jeg klarer ikke at arbejde, til jeg er 63 år. Det er allerede svært for mig nu.

Sådan forklarer den 50-årige Jelena Kravtsova.

Hun er en af de millioner af russere, der går og tæller ned til pensionsalderen, og som er taget til en af Ruslands mange demonstrationer mod regeringens nye pensionsreform.

Reformen vil holde mænd på jobbet til de er 65 og kvinder til de er 63.

Hvis pensionsreformen bliver vedtaget i sin nuværende form, vil de russiske mænds pensionsalder og middellevetid faktisk være den samme - nemlig 65 år.

Andre lever længere

Forslaget blev ganske listigt fremlagt på dagen, hvor den store VM-åbningsceremoni bragede løs på stadion og fjernsynsskærme over hele landet.

Men alligevel er det efterhånden gået op for de fleste, at det, som russerne betragter som en urørlig del af alderdommens sikkerhedsnet, er ved at blive ændret markant.

- Alle almindelige mennesker er imod det her, hævder Jelena, som får opbakning fra en meningsmåling fra Rosstat, Ruslands statslige statistikbureau, der viser, at intet mindre end 88 procent af russerne er direkte imod forhøjelsen.

- Politikerne påpeger hele tiden, at der både i Vesten og hos vores naboer er en højere pensionsalder. Men alle andre steder lever folk længere og bedre, fortæller en af de andre kvinder til protesten.

I dag er der demonstrationer i flere end 50 russiske provinsbyer.

Der er nedlagt protestforbud i samtlige værtsbyer ved VM, men så snart verdensmesterskabet er slut har både fagforeninger og oppositionspartier indkaldt til kæmpeprotester i hele Rusland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk