Russisk agent indrømmer spionage via amerikansk våbenlobby

Maria Butina brugte sit medlemskab af NRA til at skaffe oplysninger om amerikanske embedsmænd.

Ifølge de amerikanske myndigheder brugte Maria Butina sin rolle i våbenlobbyen til at få oplysninger om højtstående amerikanske politikere. (Foto: STR. © Ritzau Scanpix)

Den sigtede russiske agent, Maria Butina, der er anklaget for at infiltrere den amerikanske våbenlobby, har erklæret sig skyldig.

Det skriver CNN og The Guardian på baggrund af retsdokumenter.

Butina blev i juli anholdt og varetægtsfængslet, anklaget for at have forsøgt at påvirke amerikanske politikere gennem våbenlobbyen National Rifle Association (NRA), som hun var et fremtrædende medlem af.

Den 29-årige russiske kvinde beskyldes for at have benyttet sig af sit medlemskab af NRA til at få kontakt til amerikanske politikere og ledere.

Hun skal ifølge anklagerne have samlet information om amerikanske embedsmænd og organisationer og have videregivet oplysningerne til en højtstående russisk embedsmand, som hun afrapporterede til.

CNN oplyste i går, at Butina allerede er begyndt at samarbejde med den amerikanske anklagemyndighed.

I samme periode var hun ved at færdiggøre sin kandidatgrad i statskundskab fra American University i Washington.

Butina var en eftertragtet skikkelse på en lang række politiske events og våbenudstillinger.

Hendes berettigelse i disse kredse stammede fra hendes interesseorganisation i Rusland, "Right to bear arms", der kalder sig selv en søsterorganisation til NRA.

Ifølge de amerikanske myndigheder var organisationen næsten udelukkende finansieret af rigmanden Aleksandr Torsjin, der er en tæt allieret til præsident Vladimir Putin, skriver The Guardian.

/ritzau/