Russisk ambassade om ny giftsag midt under VM: Hvor dumme tror I, vi er?

En stribe aktører i Rusland kæder forgiftning i England sammen med VM i fodbold.

Engelske fodboldfans danser med lokale i Nizhny Novgorod i Rusland, hvor England spillede mod Panama ved VM i fodbold. (Foto: © GLEB GARANICH, Scanpix)

Forskellige russiske aktører har en meget enslydende forklaring på, at England igen er ramt af en sag om den russiske nervegift Novichok: Det handler om VM i fodbold.

Et kærestepar i 40'erne fra byen Amesbury i det sydlige England blev udsat for Novichok i weekenden.

De britiske myndigheder arbejder ud fra en teori om, at parret uforvarende er kommet i kontakt med den nervegift, som blev brugt i et angreb mod den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal i marts i Salisbury, der er naboby til Amesbury.

Storbritannien har anklaget Rusland for at stå bag angrebet i Salisbury, der fik en lang række lande til at udvise russiske diplomater.

Midt under VM

De nye tilfælde af forgiftning med Novichok giver Skripal-sagen fornyet opmærksomhed på et tidspunkt, hvor Rusland ellers nyder positiv opmærksomhed på grund af VM i fodbold.

Og den timing finder en lang række russiske aktører påfaldende.

Ruslands ambassade i Holland har for eksempel skrevet et tweet, der blandt andet lyder: "Hvor dumme tror de, Rusland er, "igen" at bruge såkaldt "Novichok" midt under VM."

Det statskontrollerede, engelsksprogede medie Russia Today taler om "mistænkelig timing" i en artikel, der bemærker, at sagen fra Amesbury kommer midt under det "meget succesfulde VM", hvor England oven i købet er kvalificeret til kvartfinalen.

Sergei Zheleznyak, som er næstformand i det russiske parlament, istemmer ifølge Reuters koret med en udtalelse om, at forgiftningen ligner et forsøg på ødelægge engelske fodboldfans' positive syn på Rusland.

Politiet har afspærret en park i Salisbury, som det forgiftede par besøgte, dagen før de blev syge. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Scanpix)

Glade fans

Netop glade engelske fans, som lige nu fester i Rusland, har den seneste tid været genstand for betydelig omtale i russiske statsmedier, fortæller DR Nyheders Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

Interessen bunder ikke kun i det iskolde forhold mellem Rusland og Storbritannien efter Skripal-sagen, men også i historier i britiske medier om voldelige russiske tilhængere før VM.

- Der har været en del historier om engelske fans, der har skrevet positive ting om Rusland på sociale medier, efter de er kommet hjem fra VM - og som har beskyldt de britiske medier for at fylde dem med løgn, fortæller Matilde Kimer.

Der er markant færre engelske fans i Rusland, sammenlignet med andre slutrunder i fodbold. (Foto: © TATYANA MAKEYEVA, Scanpix)

- Det er en historie, der passer utroligt godt til den russiske selvforståelse. Det vil sige: Hvis bare rigtige, almindelige briter kunne få lov til at opleve Rusland, så ville forholdet slet ikke være så dårligt.

Inside job

"VM-teorien" er ikke den eneste forklaring på det nye tilfælde af Novichok-forgiftning, som netop nu får spilletid i Rusland.

Matilde Kimer fortæller, at statsmedier for eksempel giver taletid til eksperter, som peger på, at verdens ældste testcenter for kemiske våben, Porton Down, ligger lige midt imellem Salisbury og Amesbury.

- Kilderne finder det suspekt, at Porton Down ligger så tæt på. Man insinuerer kraftigt at giften kunne komme derfra, og at det altså er en eller anden form for "inside job".

Den russiske regering har i dag udtrykt bekymring over, at en nervegift endnu engang har forgiftet personer i Europa.

Regeringen fastholder kategorisk sin uskyld i den oprindelige sag fra Salisbury og udtrykker sin ærgrelse over, at Storbritannien ikke har taget mod Ruslands tilbud om en fælles efterforskning af sagen.