Russisk anklagemyndighed i kovending: Massive protester fører til løsladelse af demonstrant

Trods en fængselsdom løslades 24-årig demonstrant - og det giver håb til oppositionen i Moskva.

Den 24-årige skuespiller Pavel Ustinov blev idømt 3.5 års fængsel i mandags, men bliver nu løsladt indtil sin appelsag mandag. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Scanpix)

Først protesterede hans familie, dernæst fulgte oppositionsbevægelsen, kulturpersonligheder, politikere, og nu har selvsamme anklagemyndighed, der først ville have ham fængslet i seks år, pludselig bedt om at få løsladt den 24-årige Pavel Ustinov.

Et krav, en dommer i Moskvas byret netop har valgt at efterkomme og dermed løsladt Ustinov, indtil domstolen efter weekenden endeligt tager stilling til hans appelsag.

Mandag blev Ustinov ellers idømt 3,5 års fængsel for at udøve grov vold mod en betjent og for at modsætte sig anholdelse under en demonstration 3. august i den russiske hovedstad.

Selv har Ustinov nægtet overhovedet at have deltaget i demonstrationen. Og dommen har vakt stor opstandelse, idet flere videooptagelser viser, at den omtalte betjent i forsøget på at overmande Ustinov falder, samtidig med at Ustinov ikke gør tegn på at modsætte sig anholdelsen.

  • Situationen hvor Pavel Ustinov ifølge politiet skulle have modsat sig anholdelse og udøvet vold mod en betjent. Billederne er fra en video på Telekanal Stalingrad.
1 / 5

Dommen har i løbet af ugen ført til en række af de tilladte såkaldt enkeltmandsprotester foran præsident Vladimir Putins kontor i Moskva, mens flere af landets store, uafhængige medier har opfordret domstolen i Moskva til at genoverveje dommen.

Samtidig er sagen af mange blevet sammenlignet med den mod journalisten Ivan Golunov, der blev tiltalt for narkobesiddelse tidligere på sommeren.

Efter massive protester og medieomtale blev sagen mod Golunov droppet. Ifølge indenrigsministeren på grund af manglende beviser, og journalisten blev omgående løsladt.

Giver håb til oppositionen

Tidligere på ugen lød det fra præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, at præsidenten er vidende om protesterne over dommen. Men han slog samtidig fast, at det det ikke er Kremls opgave at blande sig i domstolenes afgørelser.

Og det er heller ikke forventet, at frafaldelsen af dommen mod Ustinov nødvendigvis fører til, at de demonstranter, der de seneste uger er blevet idømt fængselsstraffe, kan få ændret deres domme:

- Myndighederne er jo ikke blinde for den massive folkelige opbakning, der er til Pavel Ustinov, og derfor har man valgt at lette presset en smule ved at løslade ham her i dag. Men jeg tror ikke, at det er udtryk for, at myndighederne har tænkt sig at skrue ned for de mange andre sager, lyder det fra DR's Ruslands-korrespondent, Matilde Kimer.

Alligevel giver både Golunov-sagen og sagen om den tidligere nationalgarder Ustinov håb til oppositionen om, at det nytter at protestere over anholdelserne af deres meddemonstranter.

- I sekunderne efter at Ustinov blev løsladt, strømmede sejrsbeskederne rundt på de sociale medier, og selvfølgelig ser oppositionsfolk det som en sejr og som et bevis for, at det nytter at gå gaden, siger Matilde Kimer og tilføjer:

- Derfor kommer de også til at fortsætte, for mere end en håndfuld andre er jo allerede blevet overflyttet til russiske fængsler for at afsone deres flerårige fængselsdomme for at have deltaget i sommerens demonstrationer.

Den russiske aktivist, Ljubov Sobol, er en af dem, der i ugens løb har protesteret til fordel for den russiske skuespiller Pavel Ustinov. (Foto: MAXIM SHIPENKOV © Scanpix)

Sommerens store protestbevægelse i hovedstaden udsprang af en utilfredshed med, at en række kandidater fra oppositionen blev afvist fra at stille op til lokalvalget, der fandt sted 8. september.

Og fængselsdommene sammenholdt med, at flere stadig sidder fængslet og afventer rettergang, har fået protesterne til at fortsætte.

I Moskva har myndighederne tilladt demonstrationer den 28.september til fordel for dem, der er blevet anholdt eller dømt i forbindelse med det, der nu betegnes som "Moskva-sagen".