Russisk chefredaktørs hjem ransaget få måneder før parlamentsvalg

Den seneste tid er uafhængige medier og oppositionspolitikere i Rusland kommet under pres, fortæller korrespondent.

Tidligt i morges blev Roman Dobrokhotovs hjem ransaget af politiet.

Dagen begyndte formentlig ikke helt som den russiske chefredaktør Roman Dobrokhotov havde forventet. Den stod på uventede - og nok ubudne - gæster i hjemmet i Moskva.

- Der skal åbenbart foretages en ransagning. Politiet banker på, skrev han på Twitter sammen med sin adresse og en kommentar om, at det ikke ville være en dårlig ting at have en advokat i nærheden.

Dobrokhotovs hustru kontaktede organisationen OVD-Info, der yder juridisk bistand til anholdte demonstranter, men blev afbrudt, da betjentene kom ind.

Efterfølgende blev Roman Dobrokhotov taget med på politistationen, hvor han ifølge sin advokat er blevet afhørt, mens ransagningen af hans hjem er fortsat. I eftermiddags - flere timer efter anholdelsen - blev han så løsladt igen, rapporterer flere journalister fra stedet.

Den 37-årige Roman Dobrokhotov er chefredaktør på det undersøgende medie The Insider, der for bare en uge siden blev stemplet som en såkaldt “fremmed agent” af det russiske justitsministerium.

I dag kom turen så til chefredaktøren, da politi og efterforskere krævede adgang til hans lejlighed, men det er endnu uklart, hvad præcist der var årsagen til ransagningen. Ifølge mediet Baza er også Dobrokhotovs forældres lejlighed blevet ransaget.

Ifølge en af Dobrokhotovs kolleger skulle chefredaktøren i dag være fløjet fra Rusland for at lave research og indsamle nyt materiale til sine projekter. Men nu er både hans pas og telefon blevet beslaglagt af myndighederne, skriver nyhedsbureauet Tass.

The Insider, der er registreret i Letland, er det seneste i en række af uafhængige russiske medier, der er blevet stemplet som “fremmede agenter” af de russiske myndigheder.

Både oppositionspolitikere og uafhængige journalister er kommet under stigende pres fra myndighederne få måneder, før der til september er parlamentsvalg i Rusland.

Ifølge Roman Dobrokhotovs advokat er chefredaktørens pas og mobiltelefon blevet konfiskeret.

- Der er en klar fornemmelse i Moskva af, at myndighederne strammer grebet om medier, influencere og for den sags skyld også oppositionspolitikere, som ellers plejer at være i fred, siger DR's Ruslandskorrespondent Matilde Kimer og fortsætter:

- Men en række medier er de seneste måneder røget på listen af fremmede agenter, andre bliver beordret at fjerne dele af deres indhold fra hjemmesider, og atter andre får hele deres sider blokeret.

The Insider er kendt for at have samarbejdet med det undersøgende medie Bellingcat og afdækket blandt andet forgiftningen af oppositionsleder Aleksej Navalnyj, og rapporteret om den tidligere russiske agent Sergej Skripal, der blev forgiftet i den engelske by Salisbury i foråret 2018.

Mediet har også løbende afdækket omstændighederne, hvorunder Boeing-flyet MH17 fra Malaysia Airlines blev skudt ned over det østlige Ukraine i 2014.

Anklaget for bagvaskelse

Og The Insider selv spekulerer i, om det måske skulle være netop afdækningen af MH17-flystyrtet, der kan være årsagen til ransagningen af Dobrokhotovs lejlighed.

Ifølge nyhedsbureauet RIA efterforskes Dobrokhotov som følge af, at en hollandsk blogger og tidligere ansat på det statslige medie RT, Max van der Werff, har sagsøgt The Insider og Dobrokhotov for bagvaskelse og injurier. Hollænderens advokat bekræfter søgsmålet til nyhedsbureauet Tass.

The Insider og Bellingcat har tidligere beskrevet, hvordan hollænderen ifølge deres oplysninger, er blevet betalt af det russiske forsvarsministerium og efterretningstjeneste og udsendt misinformation om flystyrtet.

Van der Werff er blandt andet kendt for at have afvist internationale efterforskeres konklusion, at flyet blev skudt ned af et russisk-produceret BUK-missil.