Russisk ekspert: Situationen er farligere nu end under Den Kolde Krig

En af Ruslands førende sikkerhedspolitiske eksperter siger, at invasionen af Ukraine kom bag på ham - og mange andre af Ruslands eksperter.

"En russisk soldat er en befrier", lyder teksten på denne plakat, som er ved at blive hængt op i byen Simferipol på den russiskbesatte Krim-halvø i Ukraine, den 4. marts. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Præsident Biden havde advaret om det i ugevis, og over 150.000 russiske soldater var stimlet sammen omkring Ukraines grænser.

Alligevel kom den russiske invasion bag på Andrey Kortunov - og store dele af Ruslands eksperter.

Det fortæller Andrey Kortunov selv, generaldirektør i den russiske tænketank RIAC, Russian International Affairs Council, og en af Ruslands førende sikkerhedspolitiske eksperter.

- Jeg tror, at hvis du kigger på i hvert fald ekspertsamfundet i Rusland, så argumenterede meget få for, at det her var muligt, siger han i et interview med DR Nyheder.

- Jeg tror, at mange af os lavede en cost-benefit-analyse og konkluderede, at det var meget, meget usandsynligt, at det russiske lederskab ville gå igennem med det. Den fejltagelse vidner om, at vores logik ikke er på linje med den logik, der findes blandt Ruslands øverste ledelse. De har et andet sæt prioriteter, som vi stadig kæmper med at forstå.

Prioriteterne handler formentlig ikke kun om, at Ukraine og Nato - og Ukraines mulige fremtidige medlemskab af forsvarsalliancen - udgør en trussel mod Ruslands sikkerhed, lyder det fra Andrey Kortunov.

- Det bliver sandsynligvis set som en form for eksistentiel kamp - en udfordring af selve Ruslands overlevelse.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, under en pressebriefing i går, den 8. marts. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Farligere end under Den Kolde Krig

Det er første gang siden Den Kolde Krig, at linjerne mellem Rusland og Vesten er så hårdt trukket op, som de er i dag. Men situationen i dag er farligere og mere kompliceret end dengang, mener Andrey Kortunov.

- Vi bliver nødt til at huske på, at under Den Kolde Krig var der både røde linjer og regler, som begge sider forsøgte at følge. Derfor var det nemmere at forudsige, hvad begge sider havde tænkt sig at gøre, end det er i dag. De vidste, hvad de kunne forvente af hinanden og kunne planlægge deres politik efter det, siger han og fortsætter:

- Lige nu kan jeg ikke se nogen røde linjer. Vi ved ikke, hvad der bliver det næste, men mange spekulerer i, at konflikten kan eskalere til en europæisk krig og måske nå op på et nukleart niveau. I dag bliver vi nødt til at overveje den her mulighed, siger og han tilføjer, at netop det scenarie var "nærmest utænkeligt" i slutningen af Den Kolde Krig.

Ifølge Kortunov bliver den nuværende situation gjort endnu mere usikker af, at der - til forskel fra under Den Kolde Krig - ikke lader til at være et gran af hverken respekt eller tillid mellem den vestlige og den russiske ledelse.

- Det er endnu en faktor, der komplicerer situationen, hvis vi tænker på, hvordan vi skal genopbygge forholdet, siger han.

Rusland vil gå bagud af dansen

Siden invasionen har det regnet ned over Rusland med økonomiske sanktioner, hvis formål det blandt andet har været at isolere Rusland fra den globale økonomi. Samtidig er flere lande gået i gang med arbejdet for at gøre sig uafhængige af blandt andet russisk naturgas og olie.

Og selvom Ruslands økonomi er stærk, og med Kortunovs ord "ikke skal undervurderes", så vil det gøre langvarig skade på den russiske økonomi, hvis krigen, og dermed også sanktionerne, trækker ud.

- Jeg tror, det her er farligt. Det er noget, som meget høj grad vil bremse Ruslands økonomiske udvikling og vil få virkelig skadelig indflydelseindkomsten hos den russiske befolkning, siger han og fortsætter:

- Jeg vil ikke undervurdere den russiske økonomis modstandsdygtighed, jeg tror ikke, den vil kollapse i morgen. Men jo længere den her situation varer, jo større skade vil det gøre, ikke bare på økonomiens nuværende tilstand, men også på de langsigtede udsigter for den russiske modernisering, siger han.

I går meldte USA ud, at man vil forbyde import af olie og gas fra Rusland. EU er også kommet med et udspil til, hvordan Europa på længere sigt skal blive helt uafhængig af gas fra Rusland. Op mod 50 procent af Ruslands eksport består af energi. (Foto: © Sergei Karpukhin, Ritzau Scanpix)

En dyb frustration

Ifølge DR’s internationale korrespondent Steffen Gram er det højst opsigtsvækkende, at en person, der som Andrey Kortunov er en del af det russiske system, taler så åbent om konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Det vidner om en dyb frustration "i det russiske apparat”, siger han.

- Her er der tale om en mand, som har været med til at analysere Ruslands position i verden, tænke store tanker om, hvordan og hvorledes den russiske udenrigspolitik skulle føres. Og i dag der ser han, at Rusland bliver isoleret i verden, siger Steffen Gram og fortsætter:

- Og som han siger: Rationalet bag kæmper de stadig med at forstå. Og det underbygger også dem, der siger, at der i den russiske udenrigstjeneste er store frustrationer, blandt andet fordi man føler, at Rusland med det, der foregår, er blevet lukket inde.

Steffen Gram interviewede Andrey Kortunov i forbindelse med denne uges Verden ifølge Gram: Putin alene i verden. Hør hele programmet, som blev sendt i formiddags, her:

Rusland - alene i verden