Russisk guvernør mødes med oprørsgrupper, som har taget to russiske soldater til fange

Det er en voldsom udvikling, at guvernøren mødes med de pro-ukrainske grupper, som de seneste uger har udført angreb på russisk jord, siger korrespondent.

Ruslands Frivillige Korps fremviste for nyligt en kampvogn, "et trofæ", som man ifølge lederen, Denis Nikitin, har kapret fra russerne i Belgorod, for pressen. (Foto: © Emil Hennings, DR) (Foto: © Emil Hennings)

To paramilitære oprørsgrupper primært bestående af russiske statsborgere, der kæmper på Ukraines side i krigen, hævder søndag at have taget to russiske soldater til fange.

Det skriver Reuters.

De to grupper har i en video på det sociale medie Telegram meddelt, at de er villige til at løslade fangerne i bytte for et møde med guvernøren for den russiske region Belgorod, Vjatjeslev Gladkov.

- Du har muligheden for at kommunikere uden våben og tage to russiske statsborgere med hjem.

- Almindelige soldater, som du og Ruslands politiske lederskab har sendt til slagtebænken, lyder det i en fælles udtalelse udgivet sammen med videoen.

Guvernøren Vjatjeslav Gladkov har meddelt, at han er villig til at mødes og vil garantere sikkerhed i forbindelse med en fangeudveksling, såfremt de to russiske soldater fortsat er i live.

Det fremgår ikke, hvad de to grupper ønsker i retur for fangerne.

Oprørsgrupperne, der hedder Ruslands Frivillige Korps og Legionen Frihed for Rusland, har taget ansvaret for en serie af angreb udført i den russiske region Belgorod de seneste to uger.

Belgorod-Regionen ligger i det sydvestlige Rusland nær grænsen til Ukraine og dens næststørste by, Kharkiv.

Det røde område er den russiske region Belgorod, som grænser op til Ukraine

'En voldsomt dramatisk udvikling'

At Belgorod-guvernøren har sagt ja til at mødes med de to grupper er en markant udvikling, vurderer DR's korrespondent i Ukraine, Anna Gaarslev.

Det er nemlig en russisk anerkendelse af, at angrebene udgør et meget reelt problem.

- Det er en voldsomt dramatisk udvikling. Han erkender, at de lokale myndigheder i Belgorod ikke har kontrol over den del af det russiske territorium, siger Anna Gaarslev.

DR Nyheder fik for nyligt mulighed for at tale med de to grupperinger Ruslands Frivillige Korps og Legionen Frihed for Rusland, hvor de fortalte, at den seneste tids angreb på russisk jord blot var begyndelsen.

- De vil fortsætte deres aktioner, som skal stresse, forvirre og skabe uro i Rusland og pirke til de folk, der måtte bo i Rusland, som ikke er enige med Putin, siger Anna Gaarslev.

  • De to oprørsgrupper, der hævder at stå bag de seneste dages angreb på regionen Belgorod i Rusland, tog for nyligt imod den internationale presse og svarede på spørgsmål. (Foto: © Emil Hennings, DR)
  • Oprørsgruppernes ledere tog sig af pressens spørgsmål, mens flere bevæbnede medlemmer poserede med militært isenkram. (Foto: © Emil Hennings, DR)
  • Den internationale presse blev fragtet i bus med krav om slukkede mobiltelefoner til et ukendt sted i det nordlige Ukraine nær grænsen til Rusland. (Foto: © Emil Hennings, DR)
  • Her er det medlemmer fra Ruslands Frivillige Korps, der står på taget af et pansret køretøj, man angiveligt har kapret fra russerne. (Foto: © Emil Hennings, DR)
  • Lederen af Rusland Frivillige Korps tog imod spørgsmål - og svarede - på både russisk, tysk og engelsk. Han fastholder, at hans gruppe kun bruger våben, man selv har skaffet. (Foto: © Emil Hennings, DR)
  • Caesar, lederen af Legionen Frihed for Rusland, var anderledes klar i spyttet. Hans gruppe har modtaget både våben og militært udstyr fra Ukraines militær. (Foto: © Emil Hennings, DR)
1 / 6

Gruppernes håb er ifølge Anna Gaarslev, at de med deres vedvarende angreb i Rusland kan mobilisere dele af den russiske befolkning til et oprør imod den russiske præsident Vladimir Putin.

- Deres erklærede mål er at starte en borgerkrig i Rusland, siger hun.

Angreb med Vestlige våben?

Ifølge Belgorods guvernør, Vjatjeslav Gladkov, foregår der søndag kampe mellem russiske styrker og "ukrainske sabotører" i den russiske by Novaya Tavolzhanka.

Betegnelsen "ukrainske sabotører" har også tidligere været brugt fra russisk side til at beskrive de to oprørsgrupper Ruslands Frivillige Korps og Legionen Frihed for Rusland.

Der er nemlig stor uenighed om, hvor tætte bånd grupperingerne nærer med det ukrainske styre i Kyiv.

Russerne mener, at grupperne opererer på befaling af den ukrainske regering, og at de dermed udfører stedfortræderangreb for dets militær på russisk jord.

Det afviser den ukrainske regering dog. Men det har den også al god grund til.

Kampene i Belgorod har nemlig skabt debat i vestlige medier om, hvorvidt de to grupper har benyttet våben, der er doneret fra vestlige lande til Ukraine, i deres kampe på russisk jord.

- Det er temmeligt problematisk, at vi ser meget tydelige indikationer på, at vestlige våben og militærgrej er blevet brugt til aktioner på russisk territorium, siger DR's korrespondent i Ukraine Anna Gaarslev.

Våben fra andre lande er nemlig doneret til Ukraines forsvar af eget territorium og ikke til offensive kampe på fremmed jord.

- Det vil være et klokkeklart aftalebrud, hvis man bruger vestlige våben uden for Ukraines grænser, siger hun,