Russisk journalist advarer: Troldehær finder nye metoder til at skabe kaos

Den såkaldte "troldefarm" i Sankt Petersborg fortsætter ufortrødent, lyder det fra den russiske journalist, Andrej Soshnikov.

Når målet er at skabe kaos, behøver du ikke kun at gøre det gennem falsk og fejlagtig information - eller fake news. Der er mange måder at skabe kaos på.

Budskabet fra den russiske BBC-journalist Andrej Soshnikov lyder som en uhyggelig forudsigelse.

Måske er den bare resultatet af, at han i flere år - måske for mange - har beskæftiget sig med falske nyheder, disinformation og propagandalignende kampagner fra Rusland.

Som en af de første var han for flere år siden med til at afsløre den såkaldte troldefarm fra Sankt Petersborg, Internet Research Agency (IRA). Troldefarmen, hvis ansatte under falske profiler har skabt og spredt falske eller det, nogen vil kalde fordrejede, informationer ud til millioner af brugere på internettet. Og som nu er anklaget for at have påvirket den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

"Troldehær" med nye metoder

Selvom både den russiske “troldehær” og IRA nu efterhånden er et velbeskrevet og kendt fænomen, stopper det dem ikke. Tværtimod.

I en lidt undseelig bygning på adressen Savushkina 55 i Sankt Petersborg har Internet Research Agency haft - og har måske - stadig til huse.

Men det er omtrent også så konkret, Andrej Soshnikov har lyst til at være, hvad angår nyt om IRA, som han hævder har udvidet i Sankt Petersborg.

- Jeg ved formentlig godt, hvad der vil være deres næste mål. Jeg kender deres metoder, deres nye værktøjer. Og de har mange nye værktøjer, siger han og fortsætter sin kryptiske udmelding:

- Jeg tror, folk bliver overrasket, når først det går op for dem, hvilke nye metoder de har taget i brug, siger han.

Han undskylder sig med, at han selv arbejder på næste afsløring, så mere vil han ikke sige lige nu. Men hvorfor skulle der ikke være mere på vej fra de famøse internettrolde, spørger han.

- De er flyttet til et større kontor og hævder, at de har skabt et amerikansk nyhedsbureau. Det tror jeg nu ikke, det er. Overhovedet. Men de arbejder på et eller andet, og dem, der arbejder der, vil jo gerne kunne skrive journalist på cv’et, siger han.

Afslørede "troldefarmen" i Sankt Petersborg

Andrej Soshnikov har i flere år fortalt historier om de russiske “troldefarms” eller "troldefabrikker".

Både i Rusland og også senere, da det stod klart for især den vestlige del af verdenen, at de mange posts, blogindlæg og kampagner på sociale medier havde spillet en rolle i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Både russiske og engelsksprogede medier som New York Times og The Guardian har beskrevet, hvordan Internet Research Agency har haft - og angiveligt stadig har - flere hundrede ansatte.

Til en løn lidt over gennemsnittet er det ifølge Andrej Soshnikov blandt andet studerende, folk der er gået på pension og almindelige jobsøgende, som bliver hvervet stort set direkte fra gaden uden særlig træning eller evner.

Deres job er at skabe falske profiler og oversvømme Twitter, Facebook, VKontakte (den russiske Facebook, red.), Instagram og lignende med posts og kommentarer, der i positive vendinger omtaler Kreml, og understreger den uretfærdige måde, vestlige lande fremstiller Rusland på. Eksempelvis Ruslands rolle i konflikten i det østlige Ukraine.

Andrej Soshnikov tilbragte selv en enkelt dag under dække på Savushkina Street i Sankt Petersborg, hvor IRA holdt til i 2013.

Her blev han bedt om at skrive små kommentarer, blogposts og forfatte indlæg til sociale netværk om en ny uddannelseslov.

Ljudmilla Savchuk er den russiske aktivist og journalist, der har været undercover i en af de russiske troldefabrikker. (Foto: © søRen Bidstrup, S)

Men indsigten i IRA kom for alvor efter samarbejdet med aktivist og freelance-journalist Ljudmilla Savchuk, der gik undercover og arbejdede for IRA i flere måneder.

Våbenliggørelse af information

Forskere og politikere taler om en "en våbenliggørelse af information".

I første omgang måske rettet mod særligt et russisk publikum.

Men det, der nu betragtes som bevidst vildledende informationskampagner fra Rusland, har blandt andet fået EU's udenrigstjeneste til at oprette en særlig enhed, den såkaldte East Stratcom med det formål at bekæmpe disinformation om EU.

Og fokus er rettet mod særligt Rusland.

Til at begynde med var der ifølge Andrej Sashnikov ikke mange, der anede, hvilket job de var blevet hyret til, eller hvad deres formål egentlig var.

Og sådan kan det formentlig stadig forholde sig, for IRA er flyttet og har skiftet navn op til flere gange de seneste fem år, siger han.

- Der er masser af tegn på, at de stadig er aktive. Det russiske publikum er stadig det primære. Vi ser stadig falske konti, journalister, kritikere der bliver systematisk generet og mobbet i kommentarer. Og hvorfor skulle de ikke stadig være aktive. De gennemførte en meget succesfuld kampagne under det amerikanske valg, siger han.

Konspirationsteorien

I modsætning til flere andre journalister er han aldrig selv oplevet at blive truet. "Det er ikke en del af min historie", som han siger.

Men afsløringerne af troldefabrikken i Sankt Petersborg blev mødt af en modkampagne, mener han.

- Historierne om troldefabrikken blev kritiseret for at basere sig på vidnesbyrder fra folk, som fandt på det, udelukkende for at få opmærksomhed, for at blive berømte, fortæller han.

Siden 2013 er flere ansatte stået frem og fortalt deres historier, ligesom flere medier har haft journalister til at arbejde for IRA.

I 2014 hackede gruppen Anonymous International samtidig flere fra Internet Research Agency og lækkede blandt andet dokumenter, der koblede firmaet finansielt til restaurantejer Evgenij Prigozhin.

En russisk oligark, der har forbindelser til Kreml og siden er blevet kendt som "Putins kok".

Evgenij Prigozhin (tv.) ses her ved en middag for den daværende prermierminister i Rusland, Vladimir Putin. (Foto: © POOL New, Scanpix)

Og som nu er tiltalt af den særlige anklager i USA, Robert Mueller, som undersøger Ruslands indblanden i det amerikanske præsidentvalg i 2016. En anklage, som Vladimir Putin så sent som mandag i et interview med østrigske tv-station ORF har kaldt "latterlig".

- Vi gjorde selvfølgelig vores arbejde og fik verificeret dokumenterne for at bevise, at de var ægte. Vi har efterhånden så mange beviser, og selv pro-Kreml eksperter har erkendt, at IRA eksisterer, så deres forsøg på at skabe billedet af, at det hele var en konspirationsteori, fejlede, siger Andrej Soshnikov.

Løgn eller fordrejede sandheder

Andrej Soshnikov har brugt månedsvis på at tilbagevise falske nyheder fabrikeret af en såkaldt russisk "troldehær".

Der er ifølge journalisten ikke megen forskel på at skabe falske nyheder og fordreje informationerne i en grad, at de passer en politisk agenda.

- Hvis dit primære mål er at skabe kaos og skabe så meget støj som muligt, at du ikke bekymrer dig om sandheden. Hvis du samtidig er bevidst om, hvad du gør, så er du en løgner og en trold, slår han fast.

Og løsningen på at at dæmme op for den store mængde disinformation?

- Jeg tror, vi har brug for mere tid til at finde ud af, hvordan vi skal bekæmpe det. Jeg kan egentlig godt lide tanken om, at de sociale netværk bliver sat under kontrol. Det virker ikke rigtigt, at de bare kan sælge vores personlige data til tilfældige virksomheder, uden at vi får at vide, hvem de er.

Har trænet troldene

Selv har han brugt månedsvis på at kigge billedmateriale igennem for at forsøge at påvise fejl og mangler for at afsløre falske historier.

En af de historier, Andrej Soshnikov, har brugt måneder på at tilbagevise, linkede ukrainske soldater til IS-krigere.

Men det er ikke vejen frem, siger han i dag.

- Det er en dårlig idé. Hvis du som journalist udelukkende bruger din tid på at afsløre andres historier, lægger ingen mærke til, hvad du laver. Og du træner troldene i at skabe mere sofistikerede historier, som du til sidst ikke er i stand til at gennemskue.

Har du været med til at gøre troldene bedre?

- Ja da. Fra allerførste dag, da jeg gik undercover hos IRA, har jeg været med til at træne dem. Havde vi i Rusland ikke afsløret dem dengang, ville det have været let for internationale journalister at afsløre deres historier. Men vi udførte vores job og med en stor grad af ærlighed. Det lærte de fra, men det er jo sådan, det fungerer, siger han.

Den eneste måde at bekæmpe den stadigt voksende strøm af falske nyheder og disinformation er at fortælle bedre historier baseret på fakta, mener han.

- Du er nødt til at være ærlig og holde dig til fakta. Der er ingen andre muligheder. Der findes ikke det værktøj, der kan afsløre falske eller fordrejede informationer, ingen metoder er sikre. Vi aner ikke, hvor mange historier der er derude. Vores job må være at fortælle historier, der er mere interessante, og som kan konkurrere med de falske, siger han.

Du kan se mere om, hvilket arbejde Andrej Soshnikov og andre russiske journalister laver i dokumentaren "Løgnefabrikken - De falske nyheder fra Rusland" på dr.dk/tv eller på DR1 i aften klokken 20.