Billede af rygende krigsskib får eksperter til at give russisk forklaring dødsstødet - én ting undrer dem

Nye billeder af, hvad der angiveligt er "Moskva" kaster nyt lys over, hvorfor skibet sank, siger eksperter.

Siden skibet blev bygget af Sovjetunionen har "Moskva" spillet en central rolle i den russiske militærkommunikation. Nu er skibet istedet blevet en vigtig symbolsk sejr for ukrainerne. (Foto: Denis sinyakov © Ritzau Scanpix)

Med sine 186 meter og voldsomme ildkraft har det russiske krigsskib "Moskva" igennem sidste 40 år fået titler som "sortehavsflådens stolthed" og "den russiske kronjuvel i Sortehavet".

Den 14. april kunne Ruslands forsvarsministerium dog oplyse, at Sortehavets kronjuvel var gået til bunds i selvsamme hav.

Hvad der førte til, at den russiske leviathan endte sin dage på bunden af havet, er der meget forskellige udlægninger af.

Fra russerne selv lyder det, at en kombination af en brand, der spredte sig til skibets ammunition, og hårde vejrforhold førte til, at skibet sank.

Fra ukrainerne lyder det i stedet, at forklaringen skal findes i to krydsermissiler, der ifølge den ukrainske guvernør i Odesa, Maksym Martjenko, ramte den russiske flagskib og forårsagede alvorlige skader.

'Jeg helt sikker på, at det er Moskva'

Mandag begyndte to billeder og en video at cirkulere på sociale medier af, hvad der angiveligt er det russiske krigsskib 'Moskva', efter det er blevet ramt af eksplosionen, der sænkede det.

OSINTtechnical, der har delt både billeder og video af krigsskibet, er en amerikansk forsvarsjournalist. (© OSINTtechnical)

DR Nyheder har ikke kunnet verificere, at billederne er af "Moskva", men fra Anders Puck Nielsen, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet, lyder det:

- Umiddelbart synes jeg, det ser troværdigt ud. Det ligner "Moskva", og så skal man også hæfte sig ved, at der ikke er nogen, der har været ude at betvivle, at det skulle være Moskva.

- Der sidder jo virkelig kompetente folk og holder øje med det her. De ville opdage det, hvis det her var forkert, siger han.

Han bakkes op af Hans Otto Kristensen, der er mangeårig professor og seniorforsker på DTU, samt tidligere leder af Maritime DTU. Og så har han fra 2001 til 2007 været ansat af Forsvaret for at hjælpe med at bygge Søværnets fregatter.

- Der er jo temmelig meget røg, men ud fra billedet, sammenholdt med de tegninger af skibet jeg har, er jeg helt sikker på, at det er "Moskva", siger han.

Fra russisk side har man kommenteret noget mere tvivlende på billederne. Vladimir Putins talsmand Dmitry Peskov sagde mandag ifølge BBC:

- Vi har set billederne, men vi kan ikke sige, hvor autentiske de er.

Forstærker ukrainsk forklaring

Samtidig efterlader billederne af det rygende "Moskva" ifølge de to eksperter ikke meget troværdighed tilbage i forhold til russernes forklaring om, at en brand og hårdt vejr skulle have sænket skibet.

- Min tese ud fra billedet er, at det er lykkedes ukrainerne at ramme "Moskva" med missiler. For mig at se, er der ikke sket en sprængning indefra – det ville i så fald have medført, at skrogets plader ville være bøjet udad som følge af eksplosionstrykket – og det kan man ikke se på billederne, siger Hans Otto Kristensen.

Anders Puck Nielsen dumper også den russisk udlægning endegyldigt, efter han har set billederne.

- Det er stadig ret indlysende for mig, at ukrainerne har ramt skibet med missiler. En brand som den på billedet sker ikke bare af sig selv.

Anders Puck Nielsen mener, at man på de nye billeder kan se noget, der ligner et indgangshul fra et missil.

- Jeg synes, at der er noget, der ligner et indgangshul fra et missil lige ved vandlinjen under skorstenen, siger Anders Puck Nielsen, der har speciale i Rusland og maritime operationer.

Har man hørt om krydserskibe på den størrelse her, der går ned på grund af en brand?

- Nej, nej. Det sker ikke. Den er jo bygget med en høj grad af brandsikring omkring ammunitionslasterne. Det er den ukrainske forklaring, der er den rigtige.

Anders Puck Nielsen bider også fast i, at der på de nye billeder af "Moskva" hverken ser ud til at være storm eller høje bølger.

- Det første, der slog mig, var: "Hold da op, det er godt vejr". Det er tydeligvis ikke storm, som russerne påstår.

Brandslukning og smalt skrog kan forklare kæntring

Når Hans Otto Kristensen kigger på de data, der er tilgængelige på det nu hedengangne russiske krigsskib, så bider han særligt mærke i en ting, der på forhånd gav "Moskva" dårlige kort på hånden natten til den 14. april.

- Skibets bredde er forholdsvis lille. Det er kun en meter bredere end de danske fregatter, selvom "Moskva" er meget længere. Og en lille bredde betyder, at dens stabilitet faktisk ikke er for god. Den havde faktisk en kritisk bredde, vil jeg sige, vurderer skibsingeniøren, der i dag er konsulent hos ingeniørernes fagforening, IDA.

Samtidig kan man fra russisk side have begået en katastrofal fejl, da man igangsatte slukningsarbejdet efter eksplosionen, siger Hans Otto Kristensen.

- Mit umiddelbare gæt er, at man har dynget for meget vand på. Brandslukningen har simpelthen taget overhånd. Så får man det, der hedder frie vandoverflader, fordi der kommer vand på dækket. Og det gør skibet meget ustabilt, lyder det.

Militæranalytiker undrer sig

Anders Puck Nielsen nikker også genkendende til "brandslukningsteorien". Efter han har set de nye billeder af, hvad der angiveligt forestiller "Moskva" i flammer, så undrer han sig særligt over en ting.

- Det kommer bag på mig, at det virker som om, de bare har forladt skibet og givet op. Normalt ville man jo kæmpe til det sidste for "Sortehavets kronjuvel". Det er underligt, at billedet ikke viser nogen aktivitet på skibet, siger Anders Puck Nielsen.

Kunne de have reddet det?

- Det kan jo godt være, at de har kunnet regne ud, at det ville komme til at gå ned, men det undrer mig, at man ikke har gjort mere, når det er så godt vejr, og der er så gunstige forhold, siger Anders Puck Nielsen.

Lederen af den russiske flåde, admiral Nikolai Yevmenov, mødtes lørdag med overlevende besætningsmedlemmer fra "Moskva" i Sevastopol. Rusland hævder, at skibets cirka 500 besætningsmedlemmer alle blev reddet. Det tvivler Anders Puck Nielsen dog på. (Foto: Russian Defence Ministry © Ritzau Scanpix)

For det er ikke hvilket som helst krigsskib som russerne har mistet. Det var blandt andet "Moskva", der skulle gøre Sovjetunionen i stand til at kæmpe mod den amerikanske flåde, skulle Den Kolde Krig blive varm. Det betyder også, at det tog hele Sovjets mastodontiske produktionsapparat at skabe et skib som "Moskva".

- Russerne kan ikke bare bygge et nyt. Det er en klasse af skibe, som Rusland i dag ikke kan fremstille på deres værfter, afslutter Anders Puck Nielsen.