Russisk opposition mister vigtigt valg-våben: Google og Apple fjerner Navalny-app

De næste tre dage skal russerne til stemmeurnerne, og det begynder med endnu et tilbageslag for oppositionen.

Appen, der nu ikke længere er tilgængelig, giver vælgerne detaljerede anbefalinger om at stemme på de kandidater, der har bedst chance for at besejre regeringspartiet Forenet Rusland, der støtter præsident, Vladimir Putin. (Foto: © Uncredited)

Den russiske opposition har svært ved at få luft.

Prominente regeringskritikere er flygtet ud af landet, den mest kendte, Aleksej Navalnyj, sidder i fængsel og en lang række hjemmesider og kontorer er for nyligt blevet lukket. Stemplet som ulovlige.

I dag strammedes grebet så yderligere om ilttilførslen til oppositionen. Og det skete akkurat som valgstederne åbnede til et tre dage langt parlamentsvalg.

En taktisk valg-app, der er udviklet af oppositionen, er nemlig blevet fjernet fra både Apple og Googles platforme.

App'en er designet til at pege på den lokale kandidat, der har bedst mulighed for at besejre landets største parti Forenet Rusland, som støtter præsidenten, Vladimir Putin.

Den er et 'instrument til protestvalg,' forklarer DR's Ruslands-korrespondent, Matilde Kimer.

- Hele essensen af den her app er, at den sidder og regner ud hvilken modkandidat til Forenet Rusland, som har den bedste chance. Det handler om at pulje kræfterne og lade være med at spilde oppositionens stemmer på folk, som ikke kan rykke noget, siger hun.

  • Det russiske parlamentsvalg bliver afholdt over tre dage, fra fredag til søndag. Valget bliver set som en måling af Vladimir Putins greb om magten på tværs af landets 11 tidszoner. Partiet Forenet Rusland, som støtter Putin, er dykket i meningsmålingerne, men det er stadig forventet, at de bliver valgets vindere. (Foto: © Yelena Afonina)
  • Medlemmer af Moskvas Valgobservationscenter overvåger valghandlingen. For første gang siden 1993 vil valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, ikke være tilstede, fordi russiske myndigheder vil begrænse deres adgang. (Foto: © Artyom Geodakyan)
  • En ældre mand får stemmeboksen bragt til døren. (Foto: © Yevgeny Yepanchintsev)
  • Valget til Dumaen bliver i høj grad set som en prøveballon forud for præsidentvalget i 2024. (Foto: © Dmitry Rogulin)
  • Patriark Kirill af Moskva stemmer i parlamentsvalget. (Foto: © TASS, TASS)
1 / 5

Trusler om bøder

App'en, der er udviklet af Aleksej Navalnyjs allierede, er blevet fjernet efter pres fra russiske myndigheder, der har anklaget de amerikanske tech-giganter for at blande sig i det russiske valg.

Russiske myndigheder truede Google og Apple med bøder, hvis ikke de fjernede appen, og i sidste uge blev den amerikanske ambassadør indkaldt til et møde i det russiske udenrigsministerium omkring situationen.

- Vi får meldinger om, at Google har fået vredet armen helt om, og at russiske medarbejdere er blevet truet med at blive sagsøgt. I den her uge blev det opgjort, at Facebook har fået bøder for 1,8 millioner kroner for ikke at blokere opslag fra Navalnyj og hans allierede, fortæller Matilde Kimer, der tilføjer, at folk er bange for at næste skridt bliver en lukning af YouTube.

Nyhedsbureauerne AP og Reuters skriver begge, at russiske myndigheder troppede op på Googles kontor i Moskva, for at få appen fjernet.

I videoen herunder kan du se Andrei Klimov, chefen for Ruslands komité for beskyttelse af suverænitet, forklare hvorfor appen er blevet fjernet.

'Skamløst udtryk for politisk censur'

Leonid Volkov, som er allieret med Navalnyj, anklagede Google og Apple for at lade sig afpresse af den russiske regering.

- Denne skammelige dag vil blive husket længe, lød det fra Volov ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ivan Zhdanov, en anden af Navalnyjs allierede kaldte tech-giganternes opførsel for et 'skamløst udtryk for politisk censur'.

Ruslands mest prominente system-kritiker, Aleksej Navalnyj, afsoner en fængseldom på 2½ år for at bryde betingelserne for sin prøveløsladelse. Han blev sidste år forgiftet med nervegift og anklager den russiske regering for at stå bag. (Foto: © Maxim Shemetov, Ritzau Scanpix)

Selvom app'en ikke længere er tilgængelig, så er det på ingen måder et nådestød til dem, der vil forsøge at stemme taktisk imod Forenet Rusland.

Svære kår for oppositionen

- Det er et kæmpestort irritationsmoment, men dem, der er interesseret i at støtte op om den hårde opposition, de skal nok finde ud af hvem, de skal stemme på, siger Matilde Kimer.

Navalnyjs allierede offentliggjorde for et par dage siden detaljerede lister på nettet, som anviser hvordan de mener, folk skal stemme.

- Man skal nok finde den liste, og man har venner, som man kan spørge, og dem, der er interesseret i det, de har allerede set den, siger Matilde Kimer.

Listerne er blandt andet blevet delt på tekstbehandlingsprogrammet Google Docs, som også er blevet utilgængeligt i nogle russiske regioner, skriver BBC.

- Oppositionen har rigtigt svære kår ved det her valg, og det er blevet lidt sværere nu, men det er ikke sådan, at hvis den app havde fået lov at blive, så kunne vi vinke farvel til Forenet Rusland, siger Matilde Kimer.

Det er forventet, at Forenet Rusland vinder valget.

Ingen valgobservatører fra Europa

De seneste måneder har russiske myndigheder slået hårdt ned på oppositionsaktivister, der støtter Aleksej Navalnyj.

I juni blev hans politiske bevægelse dømt til at være ulovlig og stemplet som ekstremistisk. Kategoriseringen sætter Navalnyjs organisation i bås med terrorbevægelsen Islamisk Stat, flere nynazistiske grupper og Jehovas Vidner, som heller ikke må praktiseres i Rusland.

Mange i Navalnyjs organisation har forladt landet og andre er blevet anklaget for lovovertrædelser.

Muligheden for valgobservation er også blevet forringet. For første gang siden 1993 vil valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, ikke være tilstede.

Organisationen oplyste i august, at de russiske myndigheder havde insisteret på at begrænse antallet af observatører. Noget som organisationen ikke kunne leve med.

Valgfusk er noget, som ville kunne sætte de russiske sind i kog, fortæller DR's Ruslands-korrespondent, Matilde Kimer.

- Valgfusk bliver interessant at holde øje med, hvis der bliver præsenteret nok eksempler på det, så tror jeg der er en chance for, at det kan udløse store protester ligesom i 2011, siger hun.

Både AP og Reuters har forsøgt at få en kommentar fra Apple og Google, men uden held.