Russisk oppositionsleder fængslet. Igen. Igen

Alexei Navalnyj er blevet idømt 30 dages fængsel forud for afstemning om en pensionsreform.

Alexei Navalnyj (th) vinker under retsmødet, hvor han blev idømt 30 dages fængsel. (Foto: Yuri Kochetkov © Scanpix)

En russisk domstol har idømt oppositionsleder Alexei Navalnyj 30 dages fængsel for at have arrangeret en massedemonstration i januar uden tilladelse fra de russiske myndigheder.

Og dommen mod Navalnyj falder på et behændigt tidspunkt for Kreml.

Den 9. september har oppositionslederen nemlig indkaldt til en ny demonstration forud for en folkeafstemning om en kontroversiel pensionsreform, hvor Rusland vil hæve pensionsalderen.

Tapper ind i den folkelige utilfredshed

Alexei Navalnyj har gang på gang vist, at han er i stand til at mobilisere tusindvis af Kreml-kritiske stemmer, og ifølge DR Nyheders Ruslandskorrespondent Mathilde Kimer er det unægtelig svært ikke at koble en fængslingen af ham med de kommende pensionsprotester.

- I disse måneder har Navalnyj forsøgt at tappe ind i den mærkbare folkelige utilfredshed over pensionsreformerne og kanalisere sin modstand mod Putin og systemet ud i aktiv deltagelse og opfordring til protester, siger Mathilde Kimer og uddyber:

- De kommende pensionsreformer er den siddende magts mest upopulære projekt til dato. Og selvfølgelig holder præsidentadministrationen også øje med de nedadgående meningsmålinger og ønsker, at der bliver mindst mulig ballade og offentlighed omkring reformerne.

Men Alexei Navalnyj opfordrer på Twitter folk til at deltage i demonstrationerne, selvom han er blevet fængslet, "lad dem ikke tro, at min anholdelse ændrer noget," skriver Navalnyj efter mandagens dom.

Putins insisterende modpart

Alexei Navalnyj har flere gange været anholdt og fængslet. Blandt andet blev han forhindret i at stille op til præsidentvalget tidligere i år. Han er også tidligere blevet anholdt for at arrangere demonstrationer mod regeringen.

- Sidste gang magthaverne undervurderede Navalnyj var, da han stillede op til Moskvas borgmesterpost for præcis fem år siden. Dengang overraskede han med at tage 27 procent af stemmerne, og siden da er han blevet holdt i et noget strammere greb, siger Mathilde Kimer.

Den regeringskritiske blogger, politiker og jurist trådte første gang ind på Ruslands politiske scene i 2008, da han begyndte at blogge om korruption i nogle af landets største statsejede virksomheder.

I 2011 omdøbte Navalnyj i sin blog partiet fra 'Forenet Rusland' til 'Partiet af tyveknægte og svindlere'. Han bredte efterfølgende kritikken ud til også at favne den politiske elite omkring landets præsident, Vladimir Putin, og hans parti.

Hans seneste fængselsdom var i maj. Her fik han 30 dages fængsel for sin rolle i demonstrationer mod Putin i mere end 90 byer under sloganet "Putin er ikke vores zar".

Navalnyjs advokater har flere gange forsøgt at bringe hans fængselsdom for EU's Menneskerettighedsdomstol.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk