Russisk popstjerne kritiserer Ruslands invasion af Ukraine

Sangeren Alla Pugatjova er en af Ruslands mest populære og indflydelsesrige sangere.

73-årige Alla Pugatjova har solgt 250 millioner album gennem sin 55 år lange karriere. Nu kritiserer hun offentligt Ruslands invasion af Ukraine. (Foto: LS/PersonaStars/Capital Pictures © Scanpix)

Kritikken af Ruslands invasion i Ukraine er de seneste uger taget til internt i Rusland. Og nu får invasionen - eller "specialoperationen", som den omtales i Rusland - kritik fra en ny kant.

Den kommer fra Alla Pugatjova, der er en af de mest populære og indflydelsesrige sangere i landet og har været det siden sovjettiden.

Det skriver BBC.

Den 73-årige Pugatjova er gift med den 46-årige komiker og tv-vært Maxim Galkin, der ligeledes er et kendt ansigt i Rusland. Han er samtidig en udtalt modstander af krigen i Ukraine, og det fik i fredags Kreml til at tilføje ham til en liste over "fremmede agenter".

Termen "fremmede agenter" bruger den russiske regering om personer, som åbent kritiserer Kremls politikker og afviger fra den officielle linje.

Her ses Alla Pugatjova sammen med sin mand, Maxim Galkin (højre), og Sovjetunionens tidligere leder, Mikhail Gorbatjov (venstre) tilbage i 2011. (Foto: LS/PersonaStars/Capital Pictures © Scanpix)

På sine sociale medier forsvarer Alla Pugatjova sin mand, som hun beskriver som "en ubestikkelig russisk patriot".

- Jeg står i solidaritet med min mand, som er en ærlig, etisk og ubestikkelig russisk patriot, der kun ønsker velstand, fred og ytringsfrihed for sit moderland.

- De uvirkelige mål i Ukraine udstøder vores land og gør livet for vores borgere ekstremt svært, fortsætter hun i sit Instagram-opslag, der har 3,5 millioner følgere, ifølge The Guardian.

Samtidig opfordrer hun de russiske myndigheder til også at tilføje hende til listen over fremmede agenter.

Kritikken af Putins krig ulmer

Alla Pugatjovas kritik rettet mod Vladimir Putin og Kreml er endnu et eksempel på, hvordan retorikken om Ruslands invasion af Ukraine har ændret sig den seneste tid.

Det skyldes især en effektiv ukrainsk modoffensiv i Kharkiv-regionen, hvor Ukraine har tilbageerobret flere strategisk vigtige byer.

Nederlagene på slagmarken har betydet, at der selv på russisk stats-tv bliver luftet kritik af "specialoperationen".

- Omfanget af kritikken, vi ser nu, er unik, fordi den er ret stor, men det er ikke nok til at slå gennem propagandamuren. Men der er sprækker i muren, sagde Valentyna Shapovalova, der forsker i russiske medier på Københavns Universitet, i sidste uge.

Heller ikke Vladimir Putin personligt har kunnet undgå at blive genstand for kritik.

For i sidste uge skrev ledere af 18 russiske kommunedistrikter under på en erklæring om, at Putin bør træde tilbage som præsident.

I erklæringen står der blandt andet, at Putins handlinger er "skadelige for Ruslands og dets borgeres fremtid".

Pugatjova er ikke en fru hvem-som-helst

Alla Pugatjova er blevet lidt af et ikon i Rusland efter en lang og glorværdig karriere.

Den 73-årige sanger har ifølge The Guardian solgt over 250 millioner album gennem sin 55 år lange karriere, som begyndte i sovjettiden.

Så det er altså ikke en fru hvem-som-helst, der nu tager afstand for Ruslands invasion af Ukraine.

Alla Pugatjova var blandt gæsterne, da Sovjetunionens tidligere leder Mikhail Gorbatjov blev begravet tidligere på måneden i Moskva. (Foto: Dmitry Dukhanin © Scanpix)

Ifølge BBC's Ruslandsredaktør, Steve Rosenberg, er det opsigtsvækkende, at en så populær og respekteret artist som Alla Pugatjova ytrer sig offentligt om Ruslands invasion af Ukraine.

- Hendes påstand, om at "de uvirkelige mål i Ukraine udstøder vores land og gør livet for vores borgere ekstremt svært," skal nok vække vrede i Kreml, lyder hans vurdering.

Ifølge The Guardian forlod både Alla Pugatjova og Maxim Galkin Rusland, efter invasionen af Ukraine begyndte.

Alla Pugatjova tog dog tilbage til moderlandet tidligere på måneden for at deltage i begravelsen af den tidligere sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov.