Russisk redaktør advarer om propaganda – men Oleg stoler på de russiske statsmedier

Utallige russere tror på den russiske stats udlægning af krigen i Ukraine. DR har mødt en af dem.

Oleg Ivanov mener, at Ukraine er skyld i den verserende krig. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen)

Der er rettet i artiklen, da et afsnit kunne forstås sådan, at det er opklaret, hvad der udløste en brand i byen Odesa i 2014, hvor 42 personer, angiveligt primært pro-russiske demonstranter, omkom. Det er stadig ikke opklaret, hvordan branden opstod, og Ukraine har modtaget kritik for den langsommelige opklaring.

Russiske medier beskylder ofte ukrainske nazister og nationalister for at stå bag branden, der opstod i forbindelse med voldelige sammenstød mellem pro-russiske og ukrainske demonstranter.

- Tro ikke på propagandaen. De lyver for jer.

Sådan lød budskabet fra den russiske redaktør Marina Ovsjannikova, da hun i aftes afbrød en nyhedsudsendelse på russisk stats-tv.

Her bar hun et skilt, hvor der også stod "ingen krig" og "russere mod krig" på engelsk.

Marina Ovsjannikova er redaktør på den statslige tv-station Kanal 1, hvor hun i går afbrød udsendelsen.

  • Redaktøren afbrød udsendelsen med sin protest, hvorefter der blev klippet væk efter nogle sekunder. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Før udsendelsen optog hun en video, hvor hun forklarede sine bevæggrunde. Ifølge BBC menes hun nu at være i politiets varetægt. (Foto: © MARINA OVSYANNIKOVA, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Før sin aktion optog hun en video, hvor hun kaldte begivenhederne i Ukraine "en forbrydelse" og sagde, at hun skammede sig over at arbejde med, hvad hun betegner som propaganda fra den russiske regering i Kreml, skriver BBC.

Udlægningen af den russiske invasion af Ukraine på russisk stats-tv er nemlig ganske langt fra virkeligheden. Krigen beskrives som "en særlig militæroperation", og Ukraine fremstilles som den aggressive part og som et land, der styres af nynazister.

Og den udlægning er der tv-seere, der tror på.

DR har mødt en af dem i Estland, hvor der er et stort russisk mindretal ligesom i de øvrige baltiske lande.

Bebrejder Ukraine

Tre tv-kanaler er populære hjemme hos Oleg Ivanov.

Den ene er estisk – mens de to andre er russiske og underlagt streng kontrol af det russiske styre.

Oleg er en del af det russiske mindretal ligesom en fjerdedel af den estiske befolkning. Det er ikke dem alle, der tror på nyhederne fra Moskva – men Oleg Ivanov gør.

Ruslands begrænsede pressefrihed er blevet strammet gevaldigt i forbindelse med den russiske invasion af Ukraine, men Oleg Ivanov mener, at det er medierne i Estland, der er underlagt censur.

- Den estiske regering vil ikke acceptere fakta. De har ikke ret til at tænke frit. Kun USA har ret til at tænke frit - på esternes vegne, siger Oleg Ivanov, som mener, at Ukraine er skyld i konflikten.

- Ukraine har gjort alt for at starte den her krig. Alt. De har rigtig mange gange udtalt, at de ville angribe Donbas-regionen, siger han.

- Jeg ved, at Putin indledte den militære operation. Men jeg ved også, at hvis Putin ikke havde gjort det, så ville den ukrainske hær have angrebet Donbas inden for nogle få dage. Hvis det var sket, ville det ikke være et par tusind, der var døde, men flere hundredetusinder, siger Oleg Ivanov – og gengiver dermed med stor præcision den formulering, som både russiske politikere og tv-værter har sagt igen og igen over de seneste par uger.

Han understreger, at han er en kritisk medieforbruger, men han gentager den russiske stats fortælling om, at Ukraine er styret af nazister og fascister.

"Jeg har mine egne øjne"

Det russiske styre med præsident Putin i spidsen er flere gange kommet med usande påstande om, at ukrainske nazister og fascister har taget magten i Ukraine og begår folkedrab mod etniske russere.

Og russiske statsmedier har fordrejet virkelige hændelser, så seerne får netop det indtryk.

Særligt en fordrejet version af en tragedie i Odesa har overbevist Oleg Ivanov.

I 2014 brændte 42 personer inde i en bygning på tragisk vis efter et sammenstød mellem ukrainere og pro-russiske demonstranter.

Ifølge de medier, som den russiske stat kontrollerer, brændte ukrainske nazister uskyldige russere med vilje. Den forklaring tror Oleg Ivanov helt og holdent på.

- Jeg har mine egne øjne, min egen hjerne, jeg har muligheden for at se videoen, siger han.

Da han bliver spurgt ind til, om han har overvejet, om det måske er ham, der har det forkerte syn på verden og er blevet manipuleret, griner han først.

Skal jeg tage det som et nej?

- Ja, men pointen er, at der er et russisk ordsprog, der siger, at kun tåber tvivler ikke. Det er derfor, jeg forsøger at lytte til begge sider, siger Oleg Ivanov.

Ifølge Oleg Ivanov følger han med i mange forskellige medier.

Men hans tillid til vestlige medier er lille. Det gælder også DR Nyheder. Så meget, at han tvivler på, at vores interview med ham overhovedet bliver bragt.

Uafhængige medier under pres

Muligheden for at få andre versioner af virkeligheden end det russiske styres er blevet væsentligt begrænset.

Sociale medier som Facebook og Instagram er blevet blokeret, mens uafhængige og regeringskritiske medier som BBC, Meduza, Radio Liberty og Deutsche Welle har fået lukket ned for deres arbejde.

Samtidig har utallige udenlandske medier suspenderet deres arbejde i Rusland, fordi en ny russisk lov truer med op til 15 år bag tremmer for at sprede, hvad myndighederne betegner som "falske informationer" om det russiske militær.

Det gælder også danske medier som TV2 og DR, der har opgivet at arbejde i Rusland på ubestemt tid.

I starten af måneden lukkede den russiske tv-kanal Dosjd ligeledes.

Kanalen var blandt de sidste uafhængige medier i Rusland og siger, at man blev presset til at lukke ned for sin dækning. Kanalen sluttede sin sidste udsendelse ved, at de ansatte udvandrede fra tv-studiet for rullende kameraer.