Russisk restaurant i Berlin lagt for had: 'Folk sagde, de ville skyde os'

I Tyskland lever en stor russisktalende minoritet, der siden krigens begyndelse har mærket vreden over krigen i Ukraine.

Faina Rotenberg er en af ejerne af restaurant Pasternak, der har kæmpet med vreden mod krigen i Ukraine. (Foto: Gregor Theus)

På et fredeligt hjørne i det populære kvarter Prenzlauer Berg i Berlin ligger den russiske restaurant Pasternak.

Væggene er pyntet med billeder af kendte russiske forfattere og forskellige flasker russisk vodka. Store lysekroner får den gyldne stuk til at stråle. Stilen skal minde om en salon i Moskva fra 1930'erne.

Menuen byder blandt andet på den tynde russiske pandekage blini, rødbedesuppen borscht og den sibirske ret pelmeni.

Restauranten er opkaldt efter den russiske forfatter Boris Pasternak. (Foto: Gregor Theus)

Retterne er der dog ikke blevet bestilt mange af, efter den russiske præsident, Vladimir Putin, indledte krigen i Ukraine. Medarbejderne har tydeligt kunnet mærke modstand mod russisk mad og kultur blandt tyskerne.

- Vores omsætning er faldet med 30 procent. Det er et meget stort tab for os, siger Pasternaks ejer Faina Rotenberg.

Siden invasionen af Ukraine har Pasternak været ramt af dårlige anmeldelser, aflyste reservationer og truende opkald. Ifølge ejeren sker det alene, fordi restauranten serverer russisk mad.

- Pludselig fik vi anmeldelser med en stjerne af folk, der aldrig har sat fod i vores restaurant, siger Faina Rotenberg.

DR's korrespondent i Tyskland Michael Reiter har mødt Faina Rotenberg i Restaurant Pasternak og har selv set de dårlige anmeldelser.

Truslerne, som de ansatte i Restaurant Pasternak oplever, er i strid med loven, og de leverer også argumenter til de pro-russiske demonstranter, der støtter Putins propaganda, og mener, at de er krigens sande ofre.

Mange russisktalende oplever had i Tyskland

Tyskland er et af de lande i EU med den største russisktalende minoritet, hvis man ser bort fra de tidligere sovjetiske lande. Det anslås, at omkring 3,5 millioner mennesker kan tale russisk i Tyskland.

Allerede kort tid efter, at krigen brød ud, kunne det tyske politi berette om 200 tilfælde af chikane mod russisktalende om ugen.

Det har fået flere russere ud på de tyske gader, for de vil ikke finde sig i den hetz.

- Jeg er oprindeligt fra Rusland, har boet her i 25 år, og jeg er meget skuffet over, hvad der sker her i Tyskland. Jeg vil gerne protestere over, at russerne nu bliver forfulgt, lød det fra Tatjana Privalov til en demonstration i Köln.

Tatjana Privalov var en af dem, der mødte op til den pro-russiske demonstration i Köln. (© ap)

Selvom Pasternaks ejere har taget afstand til krigen, møder de stadig vreden mod Putin.

Og den vrede går ud over de forkerte, mener ejeren.

Holdet i køkkenet og bag disken består nemlig ikke kun af russere. Tværtimod. Mange nationaliteter er samlet under Pasternaks tag, herunder ukrainere, lettere, tyskere, litauere og georgiere.

- Jeg kommer fra Letland. Vi lider alle under krigen, siger Faina Rotenberg.

De ansatte har mange forskellige nationaliteter. Nogle stammer fra Moldova, Vietnam og Cuba. (Foto: Gregor Theus)

I en pressemeddelelse på restaurantens hjemmeside skriver Pasternak, at "de er imod enhver form for militæraktion, der medfører menneskelige ofre og er forbundet med vold", og "at de aldrig i deres 30-årige virke har oplevet en konflikt i sammenhæng med medarbejdernes etniske baggrunde."

- Jeg har mange ukrainske venner, og det gør mig virkelig ondt for dem, siger Faina Rotenberg og fortsætter:

- Men jeg har også mange russiske venner, der lider. Vi gør vores bedste for alle at holde sammen i denne situation.

De truende opkald varer ved

Normalt svarer tjenerne høfligt, når de skal hjælpe kunder med at reservere et bord, men imens DR besøger restauranten, bliver en tjeners tone anderledes anspændt og hård i løbet af en telefonsamtale.

- Ja, nu tror jeg, at vi stopper den her. God dag, lyder det fra tjeneren.

Han afslutter opkaldet og kigger op med et sammenbidt udtryk, trækker på skuldrene og vifter afvisende med hånden. Han vil ikke tale om, hvad personen i den anden ende lige har sagt.

Pasternaks ejer Faina Rotenberg håber, at gæsterne snart vender tilbage. (Foto: Gregor Theus)

Opkald som disse var i en periode daglig kost for de ansatte, fortæller ejer Faina Rotenberg.

- Vi har fået mange truende opkald, hvor folk sagde, at de ville skyde os og komme forbi og ødelægge alt.

De fleste negative anmeldelser, der blev skrevet i forbindelse med krigen, er efterhånden fjernet fra nettet. Og selvom de ansatte stadig får truende opkald, er de blevet færre. Gæsterne er også så småt vendt tilbage, men det er stadig ikke oppe på samme niveau som før krigen.

Men indtil det en dag ændrer sig, fortsætter holdet ufortrødent sit arbejde.