Russisk soldat indrømmer mulig krigsforbrydelse: 'Jeg forstår godt, hvis du aldrig kan tilgive mig'

Sagen med den 21-årige russiske soldat er den første i en række af mulige krigsforbrydelser begået i Ukraine-krigen.

En russisk soldat står anklaget for drab og krigsforbrydelser begået i krigens første dage. (Foto: © sergei supinsky, Ritzau Scanpix)

Det er svært at forestille sig, hvor intenst et øjeblik det må have været. En 21-årig russisk soldat stod i retten i Kyiv ansigt til ansigt med konen til den mand, soldaten står anklaget for at have likvideret.

- Fortryder du dine handlinger? spurgte kvinden, hvis 62-årige mand døde, kort efter Rusland invaderede Ukraine.

- Jeg anerkender min skyld. Jeg beder dig om at tilgive mig, lød det fra den 21-årige soldat i retssalen i går.

Men han forventede ikke hendes tilgivelse, fik han også sagt.

Den russiske soldat står anklaget for at have likvideret den 62-årige mand i en landsby i det nordøstlige Ukraine den 28. februar. Han er anklaget for at have skudt mod den ubevæbnede mand flere gange fra en bil.

Hvis retten finder ham skyldig, hvilket er ganske realistisk, eftersom den anklagede har tilstået, så bliver han dømt for krigsforbrydelser og risikerer en livstidsdom.

Sagen mod den unge soldat er den første af sin slags, siden russerne invaderede Ukraine i slutningen af februar.

Ukraine har identificeret over 10.000 sager, som de vil have undersøgt for, om det eventuelt er krigsforbrydelser, der har fundet sted. Mindst tre andre sager mod russiske soldater er allerede på vej til domstolen, oplyste Ukraines statsanklager i sidste uge.

Fandt mand skudt i hovedet

Drabet fandt sted i landsbyen Chupakhivka i Sumy-regionen i det nordøstlige Ukraine, kun fire dage efter den russiske invasion af Ukraine var gået i gang.

Her havde en gruppe russiske soldater, heriblandt den anklagede, stjålet en civil bil, som de forsøgte at køre ud af landsbyen i. Fra bilen skød den unge soldat ifølge anklagerne den 62-årige, der talte i telefon, mens han kørte på cykel nær sit hjem, for at undgå, at han alarmerede de ukrainske styrker i byen.

Soldaten selv og vidner i retten fortæller, at en af de andre soldater i bilen beordrede den anklagede til at skyde den 62-årige ukrainer - noget han nægtede flere gange. Til sidst affyrede han dog tre eller fire skud mod den ubevæbnede mand, skriver blandt andre BBC.

- Han sagde, at hvis jeg ikke gjorde det, satte jeg os alle i fare. Jeg skød ham på kort afstand. Det dræbte ham, fortalte soldaten torsdag til retten.

Kateryna Shelipova fortalte om drabet på sin mand, Oleksandr, da hun torsdag vidnede mod den anklagede russiske soldat. (Foto: © sergei supinsky, Ritzau Scanpix)

Enken til den dræbte hørte skuddene falde og så den unge russiske soldat med et våben i hånden. Fem minutter senere fandt hun sin mand død på gaden, fortalte hun torsdag i retten i Kyiv.

- Han var død, skudt i hovedet. Jeg begyndte at skrige meget højt, fortalte kvinden, som flere gange henvendte sig direkte til den anklagede:

- Fortæl mig, hvorfor er I (russerne, red.) kommet her? For at beskytte os? Beskytte os mod hvem? Beskyttede du mig mod min mand, som du slog ihjel? spurgte hun soldaten, som ikke kom med et svar.

Hun fortalte også i retten, at hun havde ondt af ham, men at hun ikke kunne tilgive ham for hans forbrydelse.

Ikke undtaget ansvar

Bliver den unge soldat kendt skyldig, kan det som sagt udløse en livstidsdom. Og den anklagede vil tage den straf, han får, sagde han i dag på sagens sidste retsdag:

- Jeg er dybt og oprigtigt ked af det. Jeg ville ikke have, at det skulle ske. Jeg ville ikke være der, men det skete. Jeg vil gerne undskylde igen. Og jeg vil acceptere enhver straf, som jeg bliver idømt, lød det fra den russiske soldat.

Hans forsvarsadvokat har dog bedt de ukrainske dommere om at frikende den russiske soldat, som ifølge sin forsvarer ikke er skyldig i overlagt mord og krigsforbrydelser. Fordi soldaten handlede efter ordre, bør drabet ikke anses som et bevidst brud på krigens regler, siger han.

- Han havde ikke til hensigt at dræbe den civile, og han udførte ordren, ikke med håb om at dræbe den civile, men med håb om, at skuddene ikke ville ramme, siger advokat Viktor Ovsiannikov ifølge Reuters.

Men den påstand bliver afvist af de ukrainske anklagere. De mener, at instruktionerne om at skyde den civile ikke kan betragtes som en militær ordre, og derfor ikke undtager soldaten for ansvar.

- Den person, som gav "ordren" var ikke den anklagedes overordnede. Det var den anklagede klar over. Den person, der gav instruktionen, var klar over det. Før de steg ind i bilen, kendte de ikke hinanden, siger anklager Andriyj Syniuk til The Guardian.

Fra Kreml lyder meldingen, at man ikke har nogen informationer om sagen mod soldaten og grundet fraværet af en russisk diplomatisk delegation i Ukraine har man heller ikke kunnet yde soldaten juridisk støtte i sagen. Han har i stedet fået beskikket en ukrainsk forsvarer.

Sagen mod den russiske soldat bliver genoptaget mandag, hvor der også ventes at falde dom.