Russisk udenrigsminister: Briterne nægter at udlevere prøver af nervegift

Den britiske regering vil ikke give russerne adgang til materiale i spion-sagen, lyder det fra Sergej Lavrov.

Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov afviser, at Rusland er indblandet i giftangrebet på den tidligere dobbeltagent Sergej Skripal. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Rusland har ingen forbindelse til giftangrebet på den tidligere dobbeltagent og spion Sergej Skripal og hans datter, Julia.

Sådan lyder det i hvert fald fra den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, skriver nyhedsbureauet Reuters.

For at samarbejde har Rusland bedt om at få prøver af den nervegift, som Sergej og Julia Skripal er blevet forgiftet med.

Men den britiske regering har ifølge Sergej Lavrov nægtet Rusland adgang til det ønskede materiale.

Indkalder britisk ambassadør til møde

Sagen om forgiftningen af den 66-årige Sergej Skripal og datteren har kastet Storbritannien og Rusland ud i en diplomatisk krise, efter at den britiske premierminister, Theresa May, under en tale i Storbritanniens nationale sikkerhedsråd udtalte, at det med “højst sandsynligt” er russerne, som står bag giftangrebet.

Ifølge Theresa May kan giftstoffet, der er blevet brugt til angrebet, spores tilbage til en nervegift, som det russiske militær producerede under slutningen af Den Kolde Krig.

Derfor er den russiske ambassadør blevet indkaldt til at afgive forklaring på, hvordan Sergej og Yulia Skripal kan være kommet i kontakt med nervegiften, der tilhører gruppen kaldet Novichok.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax er også den britiske ambassadør i Moskva blevet indkaldt til et møde i det russiske udenrigsministerium.

Den 66-årige Sergej Skripal og hans 33-årige datter Julia har været indlagt på et hospital siden sidste søndag, hvor de blev fundet livløse på en bænk i den britiske by Salisbury efter at være blevet udsat for giftangreb.

Den tidligere spion blev i 2006 idømt 13 års fængsel af en russisk domstol for have spioneret for den britiske efterretningstjeneste, MI6.

I forbindelse med en spionudveksling blev Skripal frigivet og har boet i Salisbury under sit eget navn de seneste otte år.