Russisk udenrigsminister: USA afpresser andre lande til at udvise diplomater

Mere end 100 russiske diplomater er blevet udvist efter giftangreb i Storbritannien.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, lover, at Rusland snart vil handle på de mange udvisninger af russiske diplomater verden over. (Foto: pool © Scanpix)

Udvisningen af over 100 russiske diplomater fra forskellige lande verden over er sket efter massivt pres fra USA.

Det hævder i hvert fald den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, der tirsdag placerede ansvaret for den fælles handling i mere end 20 lande, i Washington.

- Det viser, at vi har ret, når vi flere gange har sagt, at der findes meget få uafhængige og selvstændige lande i verden, lød det fra udenrigsministeren.

- Vi ved, at det skyldes et enormt pres og afpresning, når en eller to diplomater bliver udvist fra et eller andet land, samtidig med at de undskylder det over for os. Desværre er det Washingtons primære måde at håndtere tingene på i det internationale samfund, lød det fra Lavrov, der i øjeblikket er i Usbekistan for at deltage i en konference om freds- og sikkerhedsprocessen i Afghanistan.

Mere end 20 lande i fælles aktion

I går og i dag har over 20 lande meddelt, at de vil udvise russiske diplomater som konsekvens af giftangrebet på en russisk eks-spion i den sydengelske by Salisbury.

Ifølge den britiske regering er det Rusland, som står bag angrebet, og ifølge premierminister, Theresa May, tilhører den nervegift, der blev anvendt, gruppen Novichok, som kan spores tilbage til sovjetisk militær.

Rusland har konsekvent afvist at være indblandet i giftangrebet, som fandt sted den 4. marts.

Østrig og Slovenien holder sig udenfor

Den 14. marts meddelte Theresa May, at Storbritannien har valgt at udvise 23 diplomater. Rusland svarede igen ved at udsende det samme antal diplomater, samtidig med, at de lukkede det britiske konsulat i Sankt Petersborg.

En række EU-lande, heriblandt Danmark, deltog i går i den koordinerede indsats og udviste flere russiske diplomater. Andre lande, blandt andre Slovenien og Østrig, der heller ikke er en del af Nato-alliancen, har fastholdt sin neutralitet og afvist at udvise diplomater.

- Vi støtter beslutningen om at tilbagetrække EU's ambassadør, men vi gør det ikke til et nationalt anliggende, siger den østrigske kansler, Sebastian Kurz ifølge den østrigske avis Die Presse.

- Vi vil bevare en åben kommunikation med Rusland. Østrig er et neutralt land og betragter sig selv som en brobygger mellem øst og vest.